IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Канада започва силно 2024 г.

Работните места са се увеличили повече от очакваното, а ръстът на заплатите се е забавил

17:42 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на труда в Канада започна годината с най-голямото увеличение на работните места от четири месеца насам, но забавянето на ръста на заплатите сигнализира за допълнително отслабване на ценовия натиск, което може да позволи на Канадската централна банка да започне да мисли за намаляване на лихвите през следващите месеци, пише Bloomberg.

Работните места в страната са се увеличили с 37 хил. през януари, което се дължи главно на ръст при позициите на непълно работно време, докато нивото на безработица е намаляло до 5,7% - първият подобен спад от декември 2022 г. насам, съобщи статистическата служба на страната в петък. Данните надминаха очакванията за ръст от 15 хил. работни места и ниво на безработица от 5,9% в медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Ръстът на заплатите при заетите лица, назначени на постоянен трудов договор, се е забавил до 5,3% от 5,7% месец по-рано.

Въпреки че докладът показва, че икономиката все още разкрива работни места след три месеца с незначителни промени, увеличението на населението, дължащо се на силната имиграция, все още изпреварва повишението на заетостта. Това показва, че предлагането се засилва на фона на забавяне на търсенето, тъй като икономиката е в застой заради високите разходи по заемите. По-големият спад в брутния вътрешен продукт изглежда допринася за забавянето на растежа на заплатите, който е един от ключовите показатели, наблюдавани от централната банка.

Като цяло данните позволяват на централните банкери да обмислят намаляването на лихвите още през първата половина на тази година. През януари те запазиха основните лихви непроменени на ниво от 5% и изрично заявиха за първи път, че дискусиите им вече се насочват към това колко дълго лихвите да останат рестриктивни.

Те очакват растежът на заплатите постепенно да се забави, като недостигът на работна ръка в момента е около „нормалните нива“, а предлагането в икономиката надвишава търсенето. Централните банкери смятат, че бъдещите корекции на пазара на труда ще се дължат на нарастването на безработицата.

Това е единственият доклад за работните места преди следващото решение на централната банка на 6 март. Икономистите масово очакват централните банкери да оставят лихвените проценти на ниво от  5% за пети пореден път и прогнозират, че разхлабването ще започне между април и юли.

Докладът показа още, че общият брой на отработени часове през януари е нараснал с 1,1% на годишна база и е нараснал с 0,6% спрямо предходния месец.

Коефициентът на участие е намалял с 0,2 процентни пункта до 65,3%, тъй като броят на хората в работната сила е останал стабилен и броят на населението в трудоспособна възраст се е увеличил.

На годишна база процентът на участие е спаднал по-рязко сред младежите на възраст от 15 до 24 години. През януари той е намалял с 3 процентни пункта в сравнение със същия месец на миналата година. При хората на възраст от 25 години до 54 години се наблюдава спад от 0,3 пункта, а в категорията над 55 години е останал без промяна.

Коефициентът на заетост, измерващ деля на заетите в трудоспособна възраст, е намалял с 0,1 процентни пункта до 61,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още