IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2024 г. България трябва да въведе европейските правила за минималното заплащане

Правителството да не направи "някоя голяма глупост", призова президентът на КТ "Подкрепа"

17:01 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До края на годината България трябва да въведе изискванията на директивата на ЕС за адекватните минимални работни заплати, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БТА. Правилата бяха одобрени от Европейския парламент през 2022 година и предвиждат, че минималното заплащане на работниците във всички страни от ЕС трябва да осигурява достойни стандарти на живот и труд, а държавите членки - да насърчават колективното договаряне за заплащането.

Манолов обясни, че у нас вече е направена първата стъпка за определянето на минималната работна заплата като 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната. Решението беше прието февруари. Минималната работна заплата е тази, която "бута" всички заплати нагоре както добре знаем и ние ще се борим за нея, каза още той.

КТ "Подкрепа" организира празнично шествие и рок концерт по повод 1 май – Международния ден на труда и работническата солидарност. Димитър Манолов и Илия Хрисимов от Синдикалната федерация на служителите на МВР  участваха в шествието под надслов: "Работни места, заплати и сигурност". Сред основните теми, които стоят на дневен ред пред синдиката, освен заплащането, са условията на труд, въпросите, свързани със здравеопазването, образованието, енергетиката. 

Очакванията на президента на КТ "Подкрепа" към служебната власт е "да не направи някоя голяма глупост". 

Илия Хрисимов заяви, че най-важната задача пред федерацията е изпълнението на постигнатите договорености в бюджета за 2025 г., а именно - обвързването на заплатите в МВР със средната работна заплата за страната. 

Това следва да бъде заложено в бюджета за 2025 г., тоест трябва да се проследи и да се вземе отношение от новия парламент, който ще бъде сформиран след изборите в началото на юни, отчете той. Синдикалистът обясни, че недокомплектоването в системата на МВР е голямо. По думите му още от преди две-три години служителите, които не достигат в системата, са били към пет хиляди души. Ние предупредихме, че ще са необходими поне пет години, за да се запълни.

Незаетите места в много части от системата е над 15 процента, особено в големите дирекции – СДВР, областна дирекция Пловдив, Варна, Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още