IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP постигна най-високата си печалба от осем години през 2021 г.

Резултатите на британската компания са подкрепени от покачващите се цени на природния газ и петрола

10:32 | 08.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската петролна и газова компания BP отчете във вторник печалба от 12,8 млрд. долара за 2021 г. - най-високата годишна печалба за последните осем години, след като цените на природния газ и петрола се повишиха, а световната икономика се възстановява от пандемичния спад, предаде Ройтерс.

Силното възстановяване на BP, което следва голяма загуба през 2020 г., става факт на фона на плановете на базираната в Лондон компания да увеличи разходите си за нисковъглеродна и възобновяема енергия.

"2021 г. показва, че BP прави това, което сме казали, че ще направим – представя се добре, докато се преобразява", казва в изявление към отчета главният изпълнителен директор Бърнард Луни.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. нетната печалба на BP е достигнала 4,1 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите за печалба от 3,93 млрд. долара. Това е повече от печалбата в размер на 3,32 млрд. долара през третото тримесечие и едва 115 млн. долара година по-рано.

Тримесечните резултати са подкрепени от по-високите цени и добив на петрол и природен газ, което се компенсира частично от по-слабите резултати от търговията с петрол и влиянието на по-високите разходи за енергия върху операции като рафиниране, съобщи компанията.

Цените на природния газ и електроенергията по света растат от средата на миналата година поради ограничените доставки на газ и по-високото търсене в резултат на възстановяването на икономиките от пандемията. Референтните европейски цени на газа и азиатските цени на втечнения природен газ достигнаха най-високите си стойности през четвъртото тримесечие.

За годината BP отчете печалба от 12,85 млрд. долара в сравнение със загуба от 5,7 млрд. долара през 2020 г., която се дължеше на това, че BP отписа свои петролни и газови активи на стойност 6,5 млрд. долара на фона на спада на търсенето на енергия поради пандемията.

Дългът на BP се е свил рязко до 30,6 млрд. долара към края на миналата година, което е намаление с 8,3 млрд. долара спрямо година по-рано.

Компанията запази дивидента си на 5,46 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Въпреки, че печелят от НОРМАЛНИТЕ ГОРИВА, продължават да си набутват парите във ВЕИ-б0k-луци. Същите са като Мидичката, самоубиват се ритуално, за кефа на зеленашите. Дори не увеличават и без това кежавият дивидент, който вече не ме устройва. Ще дебна сгода да ги чупя !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още