IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Новатек“ диша във врата на „Газпром“ и може да стане водещ газов доставчик в Европа

Увеличените доставки на втечнен природен газ подкрепят позициите на компанията

12:59 | 21.07.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Увеличените доставки на втечнен природен газ (LNG) от руската компания „Новатек“ са причина дружеството вече да е близо до това да изпревари държавната „Газпром“ като водещ доставчик на природен газ в Европа, показват изчисления на Ройтерс.

Издигането на „Новатек“ към лидерската позиция подчертава доколко конфликтът в Украйна разстройва руската и световната енергийна индустрия. Европа се обръща към доставките на втечнен газ и се отдалечава от мрежата от тръбопроводи на „Газпром“, който доминираше европейските доставки в продължение на десетилетия, посочва агенцията.

Руският газ, за разлика от петрола, не е обект на западни санкции, въпреки че Брюксел обмисля разширяване на ембаргото си върху руските горива.

Европейският съюз (ЕС) се опитва да намали зависимостта си от руските доставки и се стреми да замени газа с възобновяема енергия, за да ограничи вредните емисии. В краткосрочен план това ще увеличи LNG доставките.

„Новатек“ е компания, основана преди почти 29 години. Тя си осигури държавна подкрепа за разширяване на пазара на втечнен природен газ след пускането на огромния ѝ завод за втечнен газ в Ямал, Северозападен Сибир, през 2017 г.

Изчисления на Ройтерс, базирани на данни от Refinitiv Eikon, показват, че общият износ на „Газпром“ на втечнен природен газ и на синьо гориво по тръбопроводи за Европа е около 13,8 млрд. куб. метра между 1 януари и 15 юли.

Износът на „Новатек“ за региона за същия период възлиза на 12,34 млрд. куб. м.

И двете компании не са отговорили на информационната агенция, която е потърсила коментар.

„Газпром“ вероятно завинаги загуби 65-75% от своя исторически дял на европейския пазар“, коментира Роналд Смит от базираната в Москва брокерска компания BCS.

Той добавя обаче, че за „Новатек“ ще е трудно да изпревари „Газпром“, тъй като клиентите на държавното руско дружество, които продължават да купуват природен газ от него, имат ограничена инфраструктура за внос на LNG.

Износът на газ на „Газпром“, главно за Европа, намаля почти наполовина миналата година поради политическата криза около войната в Украйна и след като подводните тръби на „Северен поток" бяха повредени от взривове миналия септември.

Германия и Италия остават сред най-големите клиенти на „Газпром“ в Европа.

Русия има за цел да достигне дял от 20% от световния пазар на втечнен природен газ до 2035 г. от около 8% през 2022 г. Руският износ на природен газ по тръбопроводи, осигуряван изключително от „Газпром“ чрез изградена още от времето на Съветския съюз мрежа, непрекъснато намалява.

Природният газ се замразява до минус 163 градуса по Целзий, за да се превърне в течност, която може да бъде транспортирана до всеки терминал за регазификация в света, което го прави по-гъвкав от тръбопроводния газ.

За да защити позицията си, „Газпром“ през 2006 г. си осигури приемането на закон, който му позволи да стане единственият руски износител на природен газ по тръбопроводи и на втечнен природен газ по море. Русия обаче на по-късен етап либерализира търговията с втечнен газ, което подкрепи проектите на „Новатек“.

Междувременно „Новатек“ увеличи производството на своя завод за втечнен природен газ в Ямал и планира допълнително да увеличи производството на LNG в новите си проекти, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация през следващите години.

Ръководствата както на „Новатек“, така и на „Газпром“ имат тесни връзки с президента на Русия Владимир Путин и публично се сблъскаха заради навлизането на „Новатек“ на европейския газов пазар, който преди представляваше две трети от общите продажби на газ на „Газпром“.

Алексей Милер, главен изпълнителен директор на „Газпром“, е съюзник на Путин, откакто са работили заедно в началото на 90-те години в кметството на Санкт Петербург. Милер се премества в Москва през 2000 г., когато Путин за първи път е избран за руски президент. Година по-късно той е назначен за главен изпълнителен директор на „Газпром“.

Генадий Тимченко, също дългогодишен съюзник на Путин, подаде оставка от борда на директорите на „Новатек“ през март 2022 г., след като се превърна в обект на санкции. Тимченко  е притежавал няколко търговски компании във и близо до Санкт Петербург през 90-те години, когато Путин работи в кабинета на кмета на града. Той беше сред най-големите акционери на „Новатек“, преди компанията да спре да ги разкрива преди няколко години.

Тимченко отдавна оспорваше монопола на „Газпром“ върху износа на руски газ. През 2012 г. той публично заяви, че европейците искат да имат алтернатива на „Газпром“.

По това време той също критикува политиката на „Газпром“ в Европа, която според него е допринесла за намаляване на пазарния му дял на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 9 месеца
До: zelka007Бе нека се порадва бе.Нямат много поводи за радост в последно време копейкаджиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... 05/2020 ЕС е внесъл от нефелната 1/8 от земната суша 1,7млрд кубика втечнен ... 05/2021 - 1,6млрд кубика втечнен , 05/2022 - 1,9млрд кубика втечнен , 05/2023 - 1,7млрд кубика втечнен ... ако през 05/2020 ЕС е внасял по 8млрд кубика общо втечнен , то през 05/2023 вече внася над 12млрд кубика ... не виждам нещо повод за ерекция от твоя страна ... да не си получил покана да си главен мажоред на холандския прайд ?! да вдигаш 7 цветният байрак ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
andy
преди 9 месеца
Диверсифицираме руския газ с... руски газ!!! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още