IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на втечнен природен газ в Европа за първи път изпреварва тръбния

Промяната е сигнал, че континентът преформатира енергийната си инфраструктура по-бързо

12:07 | 26.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Asim Hafeez/Bloomberg
Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа е изпреварил този, пристигащ на континента по тръби, за първи път миналата година, показват данни на Energy Institute, цитирани от Bloomberg.

Промяната е сигнал, че континентът преформатира енергийната си инфраструктура по-бързо, докато къса връзката с Русия след инвазията в Украйна. Обръщането на тенденцията е дори още по-значимо, като се има предвид, че международното производство се запази относително стабилно през 2022 г. спрямо предходната, показват статистическите данни.

Тръбният внос в Европа през миналата година е бил около 151 млрд. куб. м спрямо 232 млрд. година по-рано, показват данните. Спадът на годишна основа от 35% е в контраст с вноса на LNG, който се увеличава до 170 млрд. куб. м през 2022 г. от 108 млрд. година по-рано.

Данните на Energy Institute за вноса на природен газ по тръби и като LNG през годините. Графика: Bloomberg LP Данните на Energy Institute за вноса на природен газ по тръби и като LNG през годините. Графика: Bloomberg LP

Европа е била водещ пазар, което е помогнало за привличането на повече втечнен природен газ, запълвайки празнината, оставена от руското снабдяване. Това е довело до рекордни цени и волатилност на газовите пазари, помагайки и за инфлацията на континента, потискайки индустриалното производство на фона на икономическото забавяне.

Войната в Украйна преобърна „предположенията за снабдяването по света“, коментира Ник Уайт, главният изпълнителен директор на базирания в Лондон институт. Измененията „предизвикаха ценова криза и отчетлив натиск върху цената на живота в много икономики“.

През годината страните на континента побързаха да инсталират още нови терминали за внос, като дори Германия се присъедини към групата на вносителките за първи път. Компаниите за комунални услуги също бяха в синхрон с вноса от държави като САЩ, като налице бе и насочване към възобновяеми източници на енергия като вятър и слънчева енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 26.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 10 месеца
**** цензура! Сярната киселина от неочистената сяра на шистака ще ви *** и на крайния потребител, не само на тръбите!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... некой фейконафффт-антиваксър-газовик да се пльосне на баламатума ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още