IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди цена на газа за септември с 6% по-висока от тази за август

Новата цена е значително по-висока от тази, която „Булгаргаз“ предложи в средата на август

16:38 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за септември, която е с 6% по-висока от тази за предходния месец, става ясно от прессъобщение на регулатора. Новата цена значително надхвърля предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена от 59,27 лв. за мегаватчас (лв./MWh), която дружеството представи в своето предложение, внесено в средата на август.

Така „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикационните дружества на цена от 63,35 лв./MWh.

КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за септември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

„Булгаргаз“ е сключил за настоящия месец и два договора за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговци от региона след тръжна процедура при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.   

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за септември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Увеличението на цена на месечна база се дължи на сериозното повишение на борсовия индекс „TTF - месец напред“, чиято стойност  за септември е с 19% по-висока от стойността му за август, изтъкват от КЕВР. Индексът, който е ценообразуващ елемент за формиране на регулираната цена на природния газ, през последните седмици достигна над 44 евро/MWh и независимо, че през последните дни на август спадна, ценовите изменения пряко са се отразили върху утвърдената от КЕВР цена.

На проведеното открито заседание „Булгаргаз“ увери, че дружеството е успяло да сведе до минимум увеличението на борсовия индекс и той влияе само частично върху регулираната цена за септември.

„Важен фактор за енергийната сигурност на Европа през зимния сезон са предприетите мерки за осигуряване на потреблението - газовите хранилища на континента са запълнени средно над 92%, а хранилището в Чирен – над 93 %“, изтъква председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още