IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция произведе рекордно количество зелена енергия през 2023 г.

Енергията от възобновяеми източници е формирала 57% от енергийния микс на Гърция

09:33 | 31.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Гърция е постигнала рекордно високо производство на вятърна, слънчева и водна енергия през 2023 година, отчете операторът на електропреносната мрежа IPTO, цитиран от Ройтерс.

Средиземноморската държава се стреми да стане износител на зелена енергия за северните страни, отбелязва агенцията.

Енергията, произведена от възобновяеми енергийни източници и водноелектрически централи, е съставлявала 57% от енергийния микс на Гърция през миналата година, което представлява годишно увеличение от 8,5 процентни пункта спрямо 2022 г., се казва в изявление на IPTO.

Останалата част е от газ, нефт и въглища.

След като затвори повечето от въглищните електроцентрали, на които разчиташе от десетилетия, като част от плана за постепенно спиране на използването на въглища до 2026 г., Гърция увеличи над два пъти производството на енергия от възобновяеми източници от 2014 г. насам.

Според проектоплан за климата и енергетиката тя трябва да инвестира около 30 млрд. евро в увеличаване на зелените мощности, разширяване на мрежите и инсталиране на устройства за съхранение на енергия, за да постигне целта си 44% от потребената енергия да е зелена до 2030 г. спрямо 22% през 2021 г.

Като част от 10-годишен проект на стойност 5 млрд. евро IPTO планира да разшири капацитета на мрежата до 29 гигавата до 2030 г. от 18 гигавата в момента, каза в изявление главният изпълнителен директор на компанията Манос Манусакис.

Наред с разширяването на междусистемните връзки със съседни държави като България, Гърция насърчава изграждането на подводна енергийна връзка с Египет и друга, която да достигне до Германия през Адриатическо море, Словения и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още