IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС ще продължат да свиват търсенето на газ до края на март 2025 г.

Съветът на ЕС е удължил мярката за координирано намаление на търсенето, за да гарантира количествата за следващия зимен сезон

14:27 | 04.03.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е постигнал споразумение по препоръката за продължаване на координираното намаление на търсенето на природен газ.

Въпреки че сигурността на доставките в ЕС се подобри, необходимо е търсенето да продължи да се свива, за да се осигури достатъчно количество синьо гориво на съхранение за следващия зимен сезон, посочва се в съобщение на Съвета.

Предвижда се мярката да действа до края на март 2025 г., като страните членки на ЕС се насърчават да свият търсенето на синьо гориво с поне 15% в сравнение със средното потребление за периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2022 г.

Ситуацията с доставките в ЕС се подобри значително от 2022 г. насам. Това стана възможно благодарение, наред с другото, на мерките за намаляване на търсенето на газ, които държавите членки предприеха въз основа на регламента за намаляване на търсенето на газ .

Последният беше приет като извънреден инструмент през 2022 г. в отговор на енергийната криза, причинена от войната в Украйна. През март 2023 г. той беше удължен до края на март 2024 г., за да се осигури непрекъснатост на сигурността на доставките и да се ограничи нестабилността на цените.

Въпреки цялостното подобряване на ситуацията с доставките обаче, според последните доклади на Комисията, ситуацията на световните газови пазари остава напрегната. Следователно от Съвета препоръчват страните членки на блока да са подготвени за всякакви възможни прекъсвания на доставките с достатъчно пълни хранилища за следващата зима.

Съветът на ЕС препоръчва и запазването на други съществуващи мерки съгласно регламента за намаляване на търсенето, като например наблюдение и докладване на намаляването на търсенето на газ по сектори и информиране на Комисията в случай на приемане на нови мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 04.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 2 месеца
ЕС се деиндустриализира. За какво и е газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 14
stonasto
преди 2 месеца
Руссоффилите сте добре запознати с фолклора от Близкият изток.Това Иран,Афганистан,Турция,Русия са близки културно и политически,ясно...Предполагам си имал предвид Настрадин Ходжа,*** знае ли човек, може и Насредин ходжа да е имало в Прассия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
Към днешна дата Германия дава всички признаци, че вече е на път да се научи да кара съвсем без газ. Ако изкара и тази година така, следващия март изобщо няма да й трябва газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*необходимо е търсенето да продължи да се свива, за да се осигури достатъчно количество синьо гориво на съхранение за следващия зимен сезон, посочва се в съобщение на Съвета.* - Свиване му е майката! Стига с този растеж и разширяване! Само да не започне и самият ЕС да започне да се свива. Нещо ми напомня приказката, в която Насредин ходжа решил да научи магарето си да не яде, но тъкмо го научи и се похвалил, и магарето пцовисало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още