IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол в Азия се забавя, а Китай още не е реагирал на високите цени

ОПЕК+ вероятно ще удължи ограниченията в добива и износа, стига да няма рязка промяна в търсенето

18:51 | 02.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките петрол за Азия през април намаляват до 26,89 млн. барела на ден след 27,33 млн. барела на ден през март, пише Ройтерс като се позовава на данни на анализаторската компания LSEG. Това означава, че за първите четири месеца на годината доставките за страните в региона са били средно 27,03 млн. барела, или с едва 300 хил. барела над нивото през същия период на 2023 година.

Но според очакванията на ОПЕК+ търсенето на петрол в световен мащаб трябва да се повиши с 2,25 млн. барела на ден през 2024 гоидна, като 1,24 млн. барела от тях трябва да дойде от страните в Азия, които не са членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Разбира се, търсенето не е равнозначно на вноса, но изглежда Азия ще разочарова ОПЕК+, отбелязва колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел.

Според него един от най-важните участници на петролният пазар - Китай, все още не е казал своята дума. Официалните данни от митническите власти за пръвото тримесечие и изчисленията за април показват, че доставките на петрол в страната достигат 11,17 млн. барела на ден, или с 290 хил. барела ръст спрямо същия период на миналата година.

Прогнозата на ОПЕК+ е, че Пекин ще повиши търсенето си с 680 хил. барела дневно през 2024 година. Очакванията на Международната агенция за енергетика (МАЕ) са малко по-консервативни - ръст от 500 хил. барела дневно през 2024 година.

Проблемът е там, че Китай още не е реагирал на високата цена на петрола през последните месеци. Доставките в разглеждания период са договорени основно в средата на декември, когато цената на петрола достигна най-ниското си ниво за полугодието - малко над 72 долара за барел. През първото тримесечие на 2024 година цената на сорта "Брент" достигна 80 долара за барел, а от средата на март надхвърли и 92 долара за барел.

При това положение не е много ясно как ще реагира Китай на поскъпването на петрола. Според много анализатори голяма част от купения в последните месеци петрол е бил за попълване на резервите на рафинериите и страната е подготвена за по-дълъг период с високи цени. Доставките през предстоящите три месеца ще дадат отговор на въпроса дали китайската икономика е достатъчно стабилна, за да понесе по-висока цена на петрола, отчита още Ръсел.

Междувременно източници на Ройтерс твърдят, че в ОПЕК+ са готови да удължат ограниченията в добивите и износа, ако няма стабилно увеличение на  търсенето. Разговорите за действията на организацията след юни тепърва предстоят, но нагласите са бъде продължено с мерките, които да поддържат висока цената на петрола.

Към момента петролният картел е намалил доставките на пазара с 5,86 млн. барела дневно спрямо нивата през 2022 година. Това се равнява на 5,7% от глобалното търсене. В него влизат 3,66 млн. барела на ден, които важат до края на 2024 година и доброволното съкращение, което идва основно от Саудитска Арабия и Русия, в размер на 2,2 млн. барела на ден, което е одобрено до края на юни 2024 година.

Но в същото време действията на ОПЕК+ са блокирани донякъде от петролните страни извън картела. Износът на САЩ в последните месеци например бележи рекорди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 2 седмици
хех ... електричките им смачкаха фасонът на ОПЕЦите плюс , а все още не са започнали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още