IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските доставчици на петрол се насочват към пазарите на ОПЕК+

Барелите на САЩ навлизат все по-интензивно в страни като Индия, Франция и Испания

17:30 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските доставчици са основен бенефициент от санкциите срещу руския и венецуелския петрол. Тези компании си проправят път към пазари, някога доминирани от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, пише Bloomberg.

Износът на петрол от САЩ постави пет нови месечни рекорда, откакто западните държави започнаха да налагат санкции на Русия през 2022 г. И с търговските ограничения за Венецуела, които трябва да бъдат подновени през април, американските барели започват да изместват санкционирания суров петрол в Индия, един от най-големите купувачи на незаконно „черно злато“.

Промяната подчертава степента, до която санкциите са помогнали на американския суров петрол да завладее пазарен дял по света. Прекъсването на енергийните потоци след нахлуването на Русия в Украйна осигури нова притегателна сила за американските барели. Доставките за Европа и Азия се увеличиха впоследствие, превръщайки САЩ в един от най-големите износители в света.

Рекордното производство в САЩ – идващо точно когато ОПЕК и нейните съюзници ограничават собствените си доставки – също помогна на американските производители да се наложат на отвъдморските пазари. Цените и на петрола отразяват това, като WTI в Хюстън се търгува близо до най-високите си нива от октомври, а бенчмаркът Mars ги следва плътно.

„Производството в САЩ расте, а производството на ОПЕК и Русия намалява – така че САЩ по дефиниция ще имат по-голям пазарен дял“, коментира Гари Рос, петролен консултант, който работи в Black Gold Investors LLC.

Индия - третият по големина вносител на суров петрол в света и вторият по големина купувач на руски петрол след Китай - е поредният пазар, който отчита приток на американски петрол. Американските доставки за Индия се очаква да скочат през март до най-високото си ниво от близо година, става ясно от данни на консултантската фирма Kpler.

В същото време руският внос на петрол е намалял с около 800 000 барела на ден от миналогодишния връх, показват данни, проследяващи движението на танкери. Руските доставки може да намалеят допълнително, тъй като индийските петролни рафинерии вече не приемат товари от танкери, собственост на държавното дружество Sovcomflot PJSC, което наскоро беше санкционирано от САЩ. 

Въпреки че доставките от САЩ не могат напълно да заменят руския суров петрол поради разликите в качеството на петрола и времето за доставка, „определено има известна тенденция към привличане на повече суров петрол от САЩ“, изтъква Мат Смит, водещ петролен анализатор за Америка в Kpler.

Индийските рафинерии също спряха покупките от Венецуела преди изтичането на периода на освобождаване от санкции в средата на следващия месец. Тези доставки вече са напът да достигнат най-ниските си нива за тази година.

Доставките на американски суров петрол нарастват за Азия и Европа. Графика: Bloomberg Доставките на американски суров петрол нарастват за Азия и Европа. Графика: Bloomberg

Дори преди последната поредица от търговски ограничения, САЩ бързо се превръщат в ключов доставчик за Азия, където американският внос достигна годишен рекорд миналата година, изчислява американската Администрация за енергийна информация (EIA).

А в Европа, която до голяма степен избягва руския петрол от началото на войната в Украйна, американските доставки ще достигнат рекордните 2,2 млн. барела на ден през март.

Със сигурност само част от ръста за Европа се дължи на санкциите. Вносът в Нидерландия нарасна, след като WTI беше включен в бенчмарка Брент миналата година, гарантирайки, че американският суров петрол ще стане част от европейския микс.

Но доставките се увеличиха значително след налагането на санкциите, тъй като европейските нации потърсиха неруски източници на доставки. Вносът на САЩ във Франция е скочил с близо 40% от 2021 до 2023 г., докато този в Испания е нараснал със 134%.

„Тъй като производството в САЩ продължава постепенно да расте, всеки допълнителен барел, който се произвежда, вероятно ще бъде изнесен“, посочва Смит от Kpler. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още