IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си

Има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ, каза президентът Илхам Алиев след среща с Румен Радев

16:21 | 08.05.24 г.
Снимка: МС
Снимка: МС

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев. Това се случи в резиденция „Загулба“ в азербайджанската столица Баку. Българският държавен глава е на официална визита в страната по покана на своя колега.

В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани документи от двустранен интерес за задълбочаването и укрепването на сътрудничеството между България и Азербайджан.

Единият е договор за съвместно опериране между „България Еър“ и Азербайджанската национална авиокомпания. От българска страна документа подписа Христо Тодоров – председател на Борда на „България Еър“. Подписан е и меморандум за разбирателство между Държавната петролна компания на Азербайджан и "Асарел Инвестмънт" ЕАД, подписан от Димитър Цоцорков – изпълнителен директор на дружеството.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов подписа от българска страна и Меморандум за разбирателство между Министерство на иновациите и растежа на България и Министерство на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан за сътрудничество в областта на технологичните иновации.

По-рано днес двамата президенти разговаряха „на четири очи“ и подписаха документ за укрепване на взаимното сътрудничество между двете страни.

„България е важна държава за транзит за съседните страни, които получават азербайджански газ през нейната територия“, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев пред журналисти в Баку. Според Алиев броят на държавите, които ще се възползват от това, ще се увеличава.

Той подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година, като от тогава отношенията между двете държави се развиват динамично. Политическият диалог и ангажираност позволява разширяване на отношенията между България и Азербайджан във всички сфери на интерес, отбеляза Алиев, цитиран от БТА.

Търговският стокообмен се множи, като един от основните двигатели за това е сътрудничеството в енергийния сектор. Има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ, каза още Алиев. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ.

„Миналата година имахме 1,2 млрд. куб. метра доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млн. куб. м. Тази година по очаквания ще предоставим 1,5 млрд. куб. м на България“, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50% от потреблението на газ на страната ни. 

"Азербайджан се е превърнал в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската икономика“, каза държавният глава Румен Радев в изявление за медиите в Баку. 

Президентът припомни, че през есента на 2022 г. в София, в присъствието на президента Алиев, стартира експлоатацията на междусистемната газова връзка между Гърция и България, с което се свърза южният газов коридор с Централна и Източна Европа. Той отбеляза още и подписването на Меморандума за „Солидарити ринг“ за съвместяване на усилията и възможностите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и „Сокар“ за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.

„Задълбочиха се отношенията между правителствата на ниво бизнес и между общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развитие на свързаността във всички нейни измерения – енергийна, транспортна, дигитална, за обмен във високите технологии и иновациите, в зелените политики, в областта на образованието, науката, културата и туризма“, посочи още българският държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още