IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и Агенция "Митници" за първи път от години физически проверяват наличности в "Лукойл"

В началото на декември компанията майка съобщи, че анализира варианти за продажбата на бизнеса си у нас

16:54 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от години Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници" ще направят физическа инвентаризация за наличностите в "Лукойл Нефтохим", анонсира преди началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев. Решението е било взето по време на среща с ръководителите на двете институции, уточни той. По думите на Главчев и двете приходни агенции "не помнят да е правена подобна инвентаризация".

По данни на премиера българското звено на "Лукойл" е внесло в българската хазна над 350 млн. лева мита и данък добавена стойност (ДДС) в периода февруари - април 2024 година. Най-голяма е сумата, която компанията е превела през април - 228 млн. лева.

Финансовите отчети на компанията майка за първото тримесечие показват спад на печалбата 1,16 пъти спрямо същия период на 2023 година. Руската "Лукойл" е спечелила 89,9 млрд. рубли (976 млн. долара), въпреки че приходите се повишават с 45% до почти 665 млрд. рубли.

През 2023 година "Лукойл" е спечелила 1,16 трлн. рубли, съобщи "Взгляд". Не може да бъде направено сравнение на годишна база, защото компанията се възползва от правото да не публикува финансова информация за 2022 година.

На 26 април на годишното събрание на акционерите на "Лукойл" беше взето решение за изплащане на дивидент за миналата година в размер на 498 рубли на обикновена акция, допълва руското издание.

Българската рафинерия на "Лукойл" вече не купува руски петрол, след като 49-то Народно събрание прекрати дерогацията, която България имаше по отношение на доставките през морските терминали на суровината от Русия за ЕС. Данните на Bloomberg от наблюдението на движението на петролните танкери показват, че от началото на годината страната ни не купува руски петрол. Алтернативи са суровината от Казахстан, Ирак и дори по-екзотични дестинации като Тунис. Заради отмяната на дерогацията от "Лукойл" коментираха, че обмислят продажбата на бизнеса си у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още