IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои отварянето на център за екологично строителство у нас

Ще има промяна на мисленето и развитие на нови политики в зеленото строителство, коментира предприемачът и специалист по строителна химия

22:39 | 18.04.23 г.

Търсят се иновативни зелени възможности за създаване на нов вид продукти, които да са по-малко или изцяло невредни за околната среда или да имат минимален въглероден отпечатък. В тази насока през 2024 г. се планира в България да отвори център за екологично строителство, като община Радомир е предоставила сграда за проекта, чието реставриране ще бъде извършено с методите на по-зелените практики в строителството. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Машев, предприемач и специалист по строителна химия.

„Центърът е основан като НПО и ще цели да дава добавена стойност в строителството чрез разпространението на инициативи и добри практики от цяла Европа чрез обучение на майстори и архитекти, и разработки в сферата“, посочи той.

Машев потвърди, че инициативата събужда голям интерес за момента и предстоят разговори с компании, които биха имали интерес да са част от предстоящата трансформация. „Институтът е направен не само за строителството - той може би обхваща една по-голяма сфера на действие, което ще се развие впоследствие. Гледаме на една промяна на мисленето и развитие на нови политики в зеленото строителство“, поясни той.

По думите на предприемача екологичното строителство и иновативните методи за създаването на зелени материали са били основна тема на най-голямото световно изложение в Нюрнберг за лакове, бои и химическата индустрия като цяло. Той обясни, че обмяната на идеи между бизнеса на такива големи изложения са ефективно противодействие на икономическата стагнация.

Защо зелената трансформация в Европа предизвика трусове в икономиката? Ще стане ли Германия първата страна в Европа, която да се захранва изцяло от ВЕИ? Повече за настроенията след най-голямата стачка в Германия от десетилетие и ролята на синдикатите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още