IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България има планове, но не и ясна визия за прехода към декарбонизация

Липсва консенсус за посоката, в която страната трябва да поеме, каза Светослав Стойков, координатор по програми за сградно обновяване в "За Земята"

18:08 | 21.06.23 г. 6

Преходът към нисковъглеродна икономика в България е на ранен етап, но няма нито една ясна визия и посока как ще се случи преходът към декарбонизация на различните сектори, въпреки че бяха съставени доста различни сценарии през последната година. Това каза Светослав Стойков, координатор по програми за сградно обновяване в "За Земята", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Липсва консенсус за посоката, в която страната трябва да поеме, посочи той.

"Има много и различни участници и интереси в този процес, които трябва да бъдат взети под внимание и трябва да бъдат съпоставени плюсовете и минусите от различните посоки, в които страната би могла да поеме. Разговорите трябва да продължат със сигурност, но този консенсус зависи от по-дългосрочен план за развитието на икономиката като цяло", посочи събеседникът.

Според него ключова роля в този процес трябва да имат ВЕИ и децентрализацията на енергийната система, инвестициите по програмите за справедлив преход във въгледобивния сектор и в производства, които да подпомогнат енергийната ефективност.

Само в сградния фонд на страната има изключително голяма възможност за спестяване на енергия и намаляване на цялостните енергийни нужди на страната. "Имаме изключително голяма нужда от повишаване на темповете на случването на сградното обновяване в България, повишаване на качеството и на контрола, на информираността на гражданите. Ако вървим с настоящите темпове на сградно обновяване, които са около десет пъти по-бавни от договорената цел с европейските партньори, ще ни трябват близо 200 години, за да обновим сградния фонд", прогнозира гостът в предаването.

"Това може да се промени с разработване на работещи пазарни модели за привличане на допълнителни инвестиции. До момента всичко се обновява без самоучастие, със сто процента финансиране от различни програми, което е неефективно, както се видя през последните години", допълни той. Основен проблем остава, че липсва предвидимост на процеса, добави Стойков. Трябва да се улесни административната тежест за гражданите, да се въведат промени в Закона за етажната собственост и да се изчистят проблемите с енергийната бедност.

"Интересът към настоящата програма за саниране е по-нисък", коментира още Стойков, позовавайки се на коментари на участници в системата, като според него това е и заради липсата на финансови инструменти, които да покрият нуждата от 20% съфинансиране от кандидатите.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... няма с какво , помощ от приятел ?! обясни ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
До: zelka007, Зелков: https://***.eso.bg/ , та: ФЕЦ: 0.00@, АЕЦ: 48.5%, ТЕЦ: 20%. Перки: 0.7%. Повод за размисъл. АКО има с какво де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... нищо нема да включваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
През лятото, денем ще изключваме атомната централа, нощем ще я включваме... НПО енергетикът, който може да е Бойчо, се изметка пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... от фотоволтаици в момента правим ток повече от единият хилядник у нас ... до две години лятото можем да изключваме и ядрената централа изобщо ... :))) ... па ти си реви колко искаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
Дано и от тая секта се опазим. Сектата на Климатичните Промени и техният Архидемон - Въглеродния Двуокис, проклето да е името му и на земята, и на небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още