IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock разкрива пътя към освобождаването на зелени инвестиции за 4 трлн. долара

Нациите, отчитащи най-бързи темпове на ръст на емисиите, са тези, които са изправени пред най-големите препятствия при достъпа до частен капитал, изтъква компанията

19:07 | 10.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Анализатори, работещи в звено на BlackRock Inc., изчисляват, че реформа на публичните финансови институции може да освободи до 4 трлн. долара допълнителни разходи, за да помогне на развиващите се пазари да се справят с последиците от изменението на климата, пише Bloomberg.

В документ, публикуван във вторник, BlackRock Investment Institute излага как смята, че една реформа на многостранните банки за развитие като Световната банка може да им позволи да използват по-добре капитала, с който разполагат. Това би изиграло ключова роля в запълването на така наречения дефицит във финансирането на климата, пред който в момента са изправени развиващите се пазари.

Предложението е публикувано само дни преди началото на конференцията по въпросите за климата на ООН, известна като COP28, която ще се проведе в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк, който пропусна срещата на върха през 2022 г. в Египет, е в тазгодишния консултативен комитет на COP28 и ще се присъедини лично към дискусиите в Дубай. Най-големият мениджър на активи в света определи глобалния преход към икономика с ниски въглеродни емисии като една от петте „мегасили, които помитат пазарите и икономиките“.

Но нациите, които отчитат най-бързи темпове на нарастване на емисиите, са и тези, които са изправени пред най-големите препятствия, когато става въпрос за достъп до частен капитал. Имайки това предвид, ключова цел на разговорите на COP28 ще бъде да се измислят така наречените смесени финансови модели, при които частните инвеститори получават стимули да се присъединят към публичните институции в ангажирането на капитал за проекти в областта на климата, без условията да станат твърде обременяващи за страните-длъжници.

Засега частните инвеститори са изправени пред няколко финансови демотивиращи фактора, изтъкват от BlackRock. „Смятаме, че високите нива на публичен дълг в много страни от развиващия се свят затрудняват привличането на преки чуждестранни инвестиции в секторите на енергетиката или устойчивостта на климата“, споделя компанията.

Многостранните банки за развитие, които биват създадени, за да помогнат за възстановяването на опустошената от войната Европа през 40-те години на миналия век, трябва да бъдат реорганизирани за ерата на изменението на климата. Сред известните личности, призоваващи за реформа, изпъкват министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Барбадос Миа Мотли, като исканията за значимо преразглеждане ще играят важна роля по време на разговорите на COP28.

Авторите на доклада от BlackRock твърдят, че многостранните банки за развитие трябва да могат да „задържат първоначалните загуби“, които вероятно ще бъдат свързани с инвестиции в инфраструктура на развиващите се пазари, особено за проекти, свързани с климата. Финк сподели своето предположение, че институции като Световната банка биха били най-полезни при прехода към чиста енергия, ако действат като застрахователи, които намаляват риска за частните инвеститори.

„Нуждите от инвестиции в прехода в развиващите се страни са огромни – и не са близо до задоволяване“, подчертава BlackRock, добавяйки: „Публичното финансиране е неефективно при мобилизирането на частен капитал в мащаб – и това е мястото, където многостранните банки за развитие и публичните финансови институции могат да играят важна роля“.

Развиващите се пазарни икономики ще са отговорни за повече от половината от търсенето на енергия и генерираните въглеродни емисии до 2050 г. и са готови да „определят скоростта и формата на глобалния преход“, подчертават от BlackRock. „Докато предложените реформи се оформят, ние виждаме потенциала за частния капитал да намери нови инвестиционни възможности като част от запълването на празнината във финансирането на климата в развиващите се страни“, добавя компанията.

Към днешна дата повечето от световните инвестиции в областта на климата са концентрирани в САЩ, Европа и Китай. Годишните инвестиции в чиста енергия в развиващите се пазари остават почти непроменени спрямо нивата от 2015 г., като се движат около 250 млрд. долара годишно, изчислява Международната агенция по енергетика (МАЕ). Като цяло свързаните с климата инвестиционни нужди на тези пазари са 17-24 пъти по-големи от наскоро изчислените публични ангажименти, изтъква от своя страна BlackRock.

Като част от своите препоръки за диверсификация на риска, BlackRock предполага, че по-голямото участие на многостранните банки за развитие в издаването на облигации с рейтинг AAA също може да натрупа частен капитал. Съществуващите безвъзмездни средства или заеми са „твърде силно насочени към финансиране на отделни проекти“ и тези пари биха били по-добре използвани за „намаляване на рисковете в по-широк план“, изтъква компанията.

Друг предложен модел са „зелените облигации“, при които многостранните банки за развитие ще се ангажират да купуват облигациите, ако цената им падне до предварително зададено ниво, намалявайки риска на инвеститорите и помагайки за намаляване на разходите по заемите за емитентите.

Разбира се, реформата на многостранните банки за развитие сама по себе си не се очаква да запълни празнината в инвестициите в климата на развиващите се пазари и BlackRock подчертава иновациите в частния сектор като друг ключов приоритет. Успешните примери включват т.нар. суапове на дълг срещу природа, изтъква BlackRock, при които правителствата рефинансират своя дълг и разпределят част от спестяванията за екологични проекти.

BlackRock описва своята прогноза за 4 трлн. долара като „възходящ сценарий“ за капитал, който може да бъде освободен в допълнение към основния си сценарий, който предвижда годишни разходи за климата на развиващите се пазари от 1,1 трлн. долара до 2050 г. Въпреки това, ако реформите „се окажат по-малко трайни или ефективни” от очакваното, BlackRock изчислява, че нивата на инвестиции може да паднат с около 50 млрд. долара годишно.

„Ако съществени реформи не се материализират, възможностите за инвестиции в нисковъглеродна енергийна инфраструктура ще бъдат по-ограничени“, предупреждава BlackRock. Сценарий, при който нововъзникващите пазари са изоставени „може да означава по-голям физически климатичен риск и щети за всички икономики, но най-вече за развиващите се страни, което вероятно ще забави допълнително растежа“, добавя компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 2
evlogi
преди 4 месеца
Брех кви изчисления,че и доклад написали.С кви глупости се занимават някои хора, че и заплати вземат за това.Браво, тъй да я наредиш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
aldy
преди 4 месеца
А какво плюскане и лапане ще паднееее!!! Не ти е майко работа. И все от държавни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още