IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Исландия заработи най-голямото съоръжение в света за улавяне на въглерод от въздуха

Заводът Mammoth има капацитет за улавяне на 36 000 метрични тона въглерод годишно и ще бъде напълно завършен до края на 2024 г.

21:10 | 08.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията Climeworks откри в Исландия най-големия в света действащ завод за директно улавяне на въглероден диоксид от атмосферата, като съоръжението Mammoth е почти десет пъти по-голямо от досегашния рекордьор, съобщава Ройтерс.

Влошаването на изменението на климата и неадекватните усилия за намаляване на емисиите помогнаха учените от ООН да стигнат до заключението, че милиарди тонове въглерод трябва да бъдат премахвани от атмосферата всяка година, за да се постигнат глобалните климатични цели.

Технологията работи, като използва технически процес за изсмукване на въглероден диоксид от въздуха и съхраняването му, което става обикновено под земята.

Заводът Mammoth има капацитет за улавяне на 36 000 метрични тона въглерод годишно и ще бъде напълно завършен до края на 2024 г.

Това е вторият търговски проект на Climeworks след завода Orca, също в Исландия, който има капацитет от 4000 тона годишно и преди това беше най-големият действащ подобен обект в света.

„Започването на работа на нашия завод Mammoth е още една доказателствена точка в пътуването на Climeworks до увеличаване на мащаба до капацитет от мегатонове до 2030 г. и гигатонове до 2050 г.“, изтъква Ян Вурцбахер, съосновател и съизпълнителен директор на Climeworks.

Climeworks е част от консорциум, избран за преговори по програма на САЩ за технологията за изграждане на завод с капацитет от 1 милион тона.

Процесът на отстраняване на въглерода от атмосферата е енергоемък, но заводите на Climeworks в Исландия се захранват от възобновяеми геотермални електроцентрали, които са изградени в страната.

Критиците на технологията казват, че е скъпа и предупреждават, че фокусирането върху премахването на въглерода може да възпре компаниите да намалят максимално своите емисии.

Climeworks не даде подробности за цената на тон уловен въглерод, но заяви, че се стреми да намали технологичните разходи до 400-600 долара на тон до 2030 г. и до 200-350 долара на тон до 2040 г.

През март Европейският съюз (ЕС) представи план, който изисква от страните членки да разработят места за съхранение на въглерод в опит да премахнат до 400 млн. тона въглероден диоксид до края на следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 седмица
ТИЯ дали се усещат какви безумия вършат? Вместо да залесяват оголените от безмерна сеччукари, те тръгнали да заравят СО2, който е жизнено важен за растенията. И не е никакъв "парников газ", защото изследванията показват, че в миналите периоди първо се повишава температурата, а после се увеличава СО2. Защо и как, не е материя за прозди гаванки. Ама ако признаят реалността как ще продават въздух и как ще стрижат фците? Остап Бендер се върти като пумпал в гроба си от завист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още