IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" ще отпусне 8 млн. лева помощи за пръскане срещу вредители

Предстои институцията да изготви указанията за кандидатстване по схемата за подкрепа

10:43 | 14.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди годишен финансов ресурс за 2023 г. в размер на 8 млн. лева по схемата за държавна помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, съобщават от Фонда.

До влизане в сила на новите схеми за държавни помощи, съгласно законодателството за държавните помощи за периода 2023-2029 г., се предвижда сега действащата схема да се прилага до 30 юни т. г.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Средствата, които се предоставят за втория етап, покриват част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента в периода на масов листопад.

Подпомагането се предоставя за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. През 2022 г. са подпомогнати 3 444 стопани за пролетни третирания с продукти за растителна защита и 2 665 за есенни, като са получени общо над 7,3 млн. лева по помощта.

Целта на помощта е ограничаване на загубите от разпространяването на вредителите по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Фонд „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието, ще изготвят указанията за кандидатстване по помощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Народът е казал - всяка капка гергьовски дъжд носи жълтица.Прочети още на: https://***.dnes.bg/politika/2023/01/10/mehmed-dikme-partiiata-koiato-ima-pravo-da-poluchi-sledvashtiia-mandat-e-dps.556586
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още