IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да удължава забраната за внос на украинско зърно след 15-ти септември

Решението е прието от икономическата комисия на парламента

21:00 | 12.09.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България няма да удължава забраната за внос на украинско зърно след 15-ти септември.

Парламентарната комисия по икономическа политика е приела с 10 гласа „за“, 4 „против“ и двама въздържали се страната да се откаже от ограничителната мярка, която изтича на 15 септември, съобщава БНР.

Проектът на решение е внесен от „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Забраната беше издействана от пет държави от Централна и Източна Европа – България, Полша, Унгария, Румъния и Чехия след протести на местни производители, според които евтиното зърно от Украйна подбива цените на пазара и ги принуждава да продават под себестойност.

След въвеждането на забраната обаче данните на Софийската стокова борса показаха силно разминаване на ценовите очаквания на продавачи и купувачи и сделките са рядкост, защото нито една от страните не е склонна на компромис.

Българските производители на олио междувременно започнаха да се оплакват, че започват да затварят, защото не разполагат с достатъчно суровина за преработка.

Решението на икономическата комисия на парламента е изненадващо, защото министърът на земеделието и храните Кирил Вътев наскоро коментира, че България ще поиска удължаване на забраната и след 15 септември. Полша обяви, че без значение какво ще е решението на ЕС по казуса, няма да позволи внос на украинско зърно.

Полското правителство днес прие и резолюция, с която призовава ЕС да удължи забраната за вноса на украинско зърно. Унгария и Румъния също настояват европейските власти да удължат ограниченията.

Предстои приетото от икономическата комисия на Народното събрание решение да се гласува и в пленарна зала.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов предупреждава, че „говорим за оцеляване на сектор "Животновъдство", говорим за оцеляване на сектор "Зърнопроизводство",  говорим за оцеляване на сектор "Пчеларство" - просто всички тези сектори са подложени на ужасен натиск и дъмпинг от Украйна".

Проданов допълва, че решението е предложено без анализ. Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ – една от партиите-вносителки на проекторешението, също е изразил несъгласие по време на дебата в комисия именно заради липсата на анализ.

Румен Христов от ГЕРБ-СДС е подчертал, че България трябва да намери баланс между интересите на производители, преработватели и потребители, както и че в бъдеще Украйна ще стане член на ЕС. Страната е голям производител на земеделска продукция и България ще трябва да се адаптира към тази реалност, коментира Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
Vayk__
преди 7 месеца
Аматьорите са взели правилното решение:))))затова от утре зърнопроизводителите излизат на протест! Управляващи срещу народа си, това е сглобката за момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, от Варшава: https://epicenter.bg/article/Polsha-udalzhava-ednostranno-zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-i-sled-15-septemvri/326182/4/0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, отностно Букурещ/Будапеща: https://***.vesti.bg/sviat/rumyniia-i-ungariia-iskat-udylzhavane-na-zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zyrno-6178218
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... Букурещ и Атина не са забранявали вноса на украинско зърно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: mr. Yoda ... смешен ... дай личен пример , изсели се от Шумен и се забий в некое селце с 5 човека на 50км от града ... аман от хора даващи наклон на другите !! нефел !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
doba
преди 7 месеца
В Букурещ/Будапеща/Атина на какво мнение са по темата?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 7 месеца
Юди! Няма хора по селата, сега и арендаторите да фалират! ЧичоСамчовитеПростоКирчоТиквеничета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 20
Кисимов
преди 7 месеца
И въобще що за идиотизъм бе да забраняваш нещо, понеже е евтино - също като санкционните списъци срещу Русия изведнъж се клонираха и към Украйна - те наистина са славни мошеници, но пък конкурентни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още