IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците ще получат обещаната „украинска помощ“ седмица по-рано

Около 300 млн. лв. ще бъдат разпределени между над 51 хил. земеделски стопани

15:46 | 08.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изплащането на т.нар. „украинска помощ“ ще започне седмица по-рано, а подкрепа ще получат над 51 хил. земеделски производители. Това каза служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов преди началото на днешното заседание на правителството, съобщава БТА. Предвидената сума е около 300 млн. лева, а изплащането ще започне от утре. 

"Това, което бяхме обещали и се бяхме ангажирали, е, че в срок до 15 май ще изплатим т.нар. компенсаторна помощ в подкрепа на земеделските производителите за негативите, които са предизвикани от войната между Русия и Украйна", каза Тахов. 

Средствата ще бъдат разпределени в две направления. Първото обхваща секторите растениевъдство и животновъдство, като те ще получат около 166 млн. лв. Второто направление е зърнопроизводството. Производителите на петте култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, както и маслодайните култури, ще получат суми в размер на 129 млн. лева.

Досега зърнопроизводителите не бяха включвани в подпомагането за справяне с последиците от войната в Украйна, но в началото на годината представители на бранша протестираха с искане секторът да получи държавна помощ заради рекордно ниските цени на пшеницата. Забавянето на обещаната помощ беше предизвикано от провалената ротация и избора на служебно правителство. По време на среща със земеделски организации в края на април служебното правителство пое ангажимент за изплащане на средствата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още