IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниският дял на COVID ваксинация у нас – заради липса на достатъчно информация

Една пета от неваксинираните са отказали имунизация заради преболедуване на вируса, други 20% виждат вреда заради хронични болести

21:30 | 24.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Липсата на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване на вируса и наличие на хронични заболявания са сред най-често назоваваните причини за отказ от ваксинация срещу COVID-19 към момента в България.

Една пета от неваксинираните срещу коронавируса у нас посочват като причина за отказ от ваксинация преболедуване на вируса, други 20% изтъкват, че ваксината би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания. Приблизително една пета отхвърлят COVID ваксината като цяло.

Това показва национално представително за пълнолетното население проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за нагласите по отношение ваксините и ваксинацията у нас срещу COVID-19. Проучването е по поръчка на Министерството на здравеопазването с цел измерване на обществените нагласи преди старта на информационната кампания "+мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Социолозите отбелязват, че това е малка част от изводите на единствено по рода си изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, което попита в открит въпрос и с елементи на дълбочинно интервю за причините за неваксиниране сред национална извадка.

Една пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина за отказ от ваксинация към този момент преболедуване на вируса. Към тях могат да се добавят и отговорите на 6,7% от интервюираните, в които личи убеждение (или знание), че съответният респондент има достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. За приблизително една пета (19,1%) от хората, ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Сходни са дяловете и на онези, които не се чувстват уверени във ваксините срещу COVID-19 (19,1%) и на онези, които ги отхвърлят като цяло (18,6%).

За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат, като специално внимание тук заслужава аргументът от типа „не пречат да го изкараш“. В 11,7% от отговорите личи аргументът „създадоха ги подозрително бързо“.

Осезаема група сред неваксинираните (в 6% от посочените причини) определят като съществена причина за неваксиниране факта, че не са били в достатъчна степен насърчени от личните лекари или че дори личните лекари са били против.

Като цяло, 43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни групи причини. Това е и най-видимото натрупване. Има 28,5%, които посочват само причини, свързани с убеждението им, че по една или друга причина ваксина не им е нужна. Има и 25,9%, които изтъкват само причини, свързани със самите ваксини. 

От отговорите е видно, че има няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията – сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания. Очевидно, до този момент тези респонденти не са получили достатъчно информация, която да ги успокои. Не липсват и реакции срещу усещане за принуда, изчакване, разнопосочна информация и много други, коментират анализаторите.

Липсата на достатъчно надеждна информация е назовавана в изричен въпрос като проблем, макар в отговорите да личи и известен инерционен скептицизъм. За повече от половината от всички запитани (53,7%) достоверната информация за използваните в страната ни ваксини срещу ковид-19 не е достатъчна.  Малко над една трета (36,6%) смятат, че надеждната информация за ваксините у нас е достатъчно, а около една десета не могат да преценят. Сред неваксинираните респонденти личи и по-висок дял на отговорите, че достоверната информация за ваксините не е достатъчно.

Причините за поставяне на ваксина също са предмет на изследването. От отговорите личи, че основа причина за ваксинация, – закономерно – е страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят (26,7%). Грижата за семейството и околните (17,7%), вярата в науката и медицината (14,1%) също са сред водещите – очевидни и понякога автоматични – причини за поставяне на ваксина срещу коронавируса.

Личи и известно натрупване в масовото съзнание на възприятието, че ваксините са средство, спомагащо срещу тежко боледуване и фатален изход от заболяването – 10,3% от запитаните отговарят в тази посока. Не е малък и делът на тези, които посочват чисто утилитарни причини – за пътуване в чужбина, свободно придвижване, зелен сертификат и много други.

Изследването още веднъж показва, че склонни към продължаваща ваксинация са най-вече самите ваксинирани. Ваксинацията при останалите ще е в сериозна степен предизвикателство. 61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу COVID-19 е 26,2%.

Сред неваксинираните респонденти делът на тези, които заявяват, че няма да си поставят ваксина, е над три четвърти (77,7%). Около една десета се движат дяловете на неваксинирани, които биха продължили в съответните стадии (с първа доза, пълен курс и пр.)

Сериозни са дяловете на вяра в различни твърдения, свидетелстващи за омаловажаване, за конспирация и т.н. Над две трети от всички запитани, например, са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не приключи скоро (66,8%). Повече от половината от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден (57,3%) и че напрежението около ковид е по-скоро шумотевица и паника (55,2%). За 60% COVID е просто силен грип.

В същото време широко мнозинство в страната се съгласява, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания (72,1%). 63,1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.

Поне за половината от пълнолетните българи може да се смята, че са преболедували коронавируса, заключават анализаторите. Близо една четвърт от тях твърдят, че са го преболедували повече от един път. Въпрос на експертна преценка би било как данните биха се проектирали върху непълнолетните.

Данните са от национално представително за пълнолетното население проучване на нагласите към Ковид-19 и свързаната с пандемията ваксинация. Проведено е от „Галъп интернешънъл болкан“ в рамките на проект на Министерството на здравеопазването. Метод: CATI; между 24 февруари и 1 март 2022 г. сред 812 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 5 месеца
Стига с този коронавирус. От първи април вече, който говори за Covid-19 ще бъде считан за руски шпионин, опитващ се да отклони вниманието от новината на деня (войната в Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
cyclop
преди 6 месеца
Заради предостатъчно информация не се инжектираме с експерименталните терапии, заблуждаващо наричани "ваксини". Примерно заради деветте страници тежки странични ефекти, които целенасочено опитваха да прикрият. БОЦАЙ ПЕТА ДОЗА АЙДЕЕ ВЕЧЕ ЩЕ ПРОРАБОТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още