IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата в света ваксина срещу Covid чрез вдишване е одобрена в Китай

Инхалаторната версия на CanSino може да се прилага като бустер ваксина

10:39 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай стана първата страна в света, която одобри инхалаторна версия на ваксина срещу Covid-19, произведена от базираната в Тиендзин CanSino Biologics Inc. Новината повиши акциите на компанията с 14,5% в понеделник сутринта в Хонконг, предаде Bloomberg. 

Китайската Национална администрация за медицински продукти одобри Ad5-nCoV на CanSino за спешна употреба като бустер ваксина, се казва в изявление на компанията до Хонконгската фондова борса в неделя.

Ваксината е нова версия на еднократната ваксина срещу Covid на CanSino, която се прилага чрез инжекция. Тя беше първата ваксина в света, което премина тестване върху хора през март 2020 г. и беше използвана в Китай, Мексико, Пакистан, Малайзия и Унгария, след като беше пусната през февруари 2021 г. Инхалаторната версия може да стимулира клетъчния имунитет и да създаде имунитет на лигавицата, за да повиши защитата без интрамускулна инжекция, казват от CanSino.

Компаниите разработват инхалаторни версии на ваксини за стимулиране на антитела в тъканите на носа и дихателните пътища за защита срещу коронавируса. Ваксините не се прилагат с инжекции, а чрез вдишване и хората могат да си ги прилагат сами. Това се очаква да увеличи привлекателността им сред хората, които се колебаят да се ваксинират, и може да облекчи натиска върху здравните системи. 

Установено е, че първоначалната еднократна ваксина на CanSino е 66% ефективна за предотвратяване на симптомите на Covid-19 и 91% ефективна срещу тежко заболяване, но тя изостава от ваксините на Sinovac Biotech Ltd. и държавната Sinopharm Group Co. в употребата извън Китай. Последните две компании отговарят за повечето от 770-те милиона дози, които Китай е изпратил към останалата част от света. 

Ваксината използва модифициран вирус, причиняващ настинка, за да изложи имунната система на коронавируса, и е подобна на тези, разработени от AstraZeneca Plc и Johnson & Johnson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още