IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е начело в ЕС по аборти

Ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание

18:40 | 12.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. На този фон достъпът до специалисти у нас, както и до съвременни медикаменти за контрацепция, е много добър.

Това съобщиха специалисти по акушерство и гинекология по време на форум, който стартира информационната кампания „Жените имат право…“, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология (БДАГ).

Според статистиката за всички страни в Европа България е на трето място по брой аборти на 1000 жени във възрастовата група 15-49 г. след Армения и Грузия, но остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности. Според официалната статистика ежемесечно над 1000 българки извършват аборт по собствено желание. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

Специалистите от Българското дружество по акушерство и гинекология посочват, че съвременната орална хормонална контрацепция може да предотврати всички рискове, които са следствие от аборт. Модерната контрацепция е свързана с по-сигурен резултат, подобрява качеството на живот и има многобройни допълнителни ползи за женското здраве.

„България е сред страните с много добър достъп до специалисти по акушерство и гинекология, както и до съвременни медикаменти за контрацепция. Само 3% от жените във фертилна възраст у нас обаче употребяват орални контрацептиви, за разлика от Европа и САЩ, където делът им е около 25-30%“, каза проф. Иван Костов, директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

Той отбеляза като основни пречки слабата информираност за съвременната контрацепция, липсата на достоверна научна информация за жените и нежеланието им да употребяват хормонални средства поради страх.

Иновативните контрацептивни лекарства съдържат естроген от естествен произход, минимално количество хормони, адаптирани са към процесите на женската физиология и са свързани с множество допълнителни ползи за здравето на жените, изтъкват специалистите.

Употребата на съвременни орални хормонални контрацептиви е свързана с предпазване от доброкачествени заболявания на млечните жлези, някои видове рак, остеопороза, ендометриоза, поликистоза на яйчниците и др., каза д-р Гергана Коларова, директор на Първа АГ болница „Св. София“.

Кампанията има зе цел да подобри информираността на жените, да осъвремени знанията им по важната тема за правото на по-качествен и безопасен сексуален живот чрез избора на сигурни средства за контрацепция.

Още факти

Почти половината от всички бременности по света – 121 милиона годишно – са нежелани.

В световен мащаб всяка година се извършват около 73 млн. предизвикани аборта. 6 от 10 (61%) от всички нежелани бременности и 3 от 10 (29%) от всички бременности завършват с предизвикан аборт.

1/3 от настъпилите бременности в България завършват с аборт.

По данни на ООН за 2019 г. в световен мащаб жените в репродуктивна възраст (15-49 год.), използващи орални хормонални контрацептиви, са 151 млн., което съставлява 16% от всички контрацептивни методи.

В САЩ 21,4% от жените в детеродна възраст са избрали хормоналния метод за контрацепция, в Европа техният дял е 25-30% и е най-висок в Западна Европа, следвана от страните от Северна и е най-нисък в Южна Европа. За България този дял е едва 3% - това включва спешна и системна контрацепция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още