IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще обозначава по-ясно клиниките, предоставящи аборти 

Новото етикетиране се въвежда след критики от страна на политици и служители на Alphabet

14:03 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google ще обозначава по-ясно клиниките, предоставящи аборти 

Google ще обозначава ясно медицинските заведения в САЩ, които извършват аборти, в резултатите от търсенето си и в Google Maps, за да не ги бъркат потребителите с центрове, които са против абортите. 

Така концернът се огъва под натиска на служителите да направи повече по този въпрос след решението на Върховния съд, което отмени решението "Роу срещу Уейд", удостоверяващо правото на аборт в цялата страна. 

Анонсът на компанията последва писмо от двама високопоставени американски политици, в което се настоява главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай да предотврати подвеждащи резултати от търсенето в Google, които насочват потребителите към центрове за борба с абортите, пише Тhe Wall Street Journal. 

„Сега въвеждаме актуализация, която улеснява хората да намират места, които предлагат търсените от тях услуги, или да разширяват резултатите, за да видят повече възможности", заяви представител на Google.

В рамките на актуализираната система за обозначаване компанията заяви, че ще добави етикет „Предоставя аборти" към местата, където се предлагат такива услуги. Тя също така посочи, че ще поставя етикет „Може да не предоставя аборти", когато не е в състояние да потвърди, че там се предлагат такива услуги.

През миналата седмица представители на Съюза на служителите в Alphabet изпратиха петиция до главния изпълнителен директор Сундар Пичай, в която призоваха компанията да премахне резултатите от търсенето на кризисни центрове, свързани с услуги при бременност, които според тях са подвеждащи за търсещите аборт. Подобни центрове обикновено са организации с нестопанска цел, които съветват жените да не правят аборти. Петицията е подписана от повече от 650 служители на компанията, която в края на юни е имала 174 хил. служители на пълно работно време.

Петицията също така призовава компанията да спре да събира данни за потребителите, които търсят информация за аборти. Google не е отговорила на искането за коментар дали ще спре да събира такива данни за търсене или ще премахне резултатите от търсенето на кризисните центрове.

През миналия месец Google заяви, че ще започне автоматично да изтрива посещенията на клиники за аборти от историята на местоположението на потребителите и ще направи изтриването настройка по подразбиране. Ако потребителите искат данните за местоположението им в клиники за аборти да бъдат запазени, те трябва занапред да включат изрично функцията.

След решението на Върховния съд през юни защитниците на неприкосновеността на личния живот повдигат въпроси за това какво ще правят технологичните гиганти с огромните масиви от данни, които събират за своите потребители. В случай от 2015 г. съобщенията, които бременна жена е изпратила на свой приятел за лекарства, предизвикващи аборт, са били използвани срещу нея в съда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още