IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще обявяват покани за доставка на нерегистрирани лекарства на сайтовете си

Целта на поправките е болниците да осигуряват лекарствата по ясни правила

12:07 | 14.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лечебните заведения ще могат да обявяват оферти за доставка на лекарства за лечение на конкретен пациент с нерегистрирани за употреба в България медикаменти чрез преговори и индивидуални покани към търговци на едро, както и чрез покана на интернет страницата на лечебното заведение, която може да бъде с постоянен характер. Това предвижда промяна в наредба на Министерството на здравеопазването, публикувана за обществено обсъждане.

С промяната се цели прецизиране на разпоредбата и привеждането й в пълно съответствие с разпоредбите от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Промяната се отнася до осигуряването на важни лекарства, за които фармацевтичните компании не са регистрирали цена в България. Често това са скъпи иновативни медикаменти. Когато не са регистрирани у нас, те се внасят от търговци, без да се спазва официалното законодателство, което регулира пределната цена, на която могат да се продават у нас, след като се приравни с най-ниската измежду десет държави в ЕС. Това обаче позволява някои търговци на едро с лекарства да продават на болниците скъпи терапии на по-високи цени от много други страни.

Целта на поправките е в бъдеще болниците да осигуряват лекарствата по ясни правила.

С предложения проект ще се осигури яснота и прозрачност относно доставката на лекарствени продукти от търговците на едро с лекарствени продукти до лечебните заведения за болнична помощ, пише в мотивите към проекта.

Предвижда се те да продължат да купуват медикаментите чрез индивидуални преговори или покани към търговците. В бъдеще ще са длъжни да публикуват на сайта си поканата към дистрибуторите за всеки конкретен продукт, но не и получените оферти с ценови предложения.

Предлага се да се събират оферти чрез преговори и индивидуални покани към търговци на едро с лекарствени продукти, притежаващи разрешение за търговия на едро, и чрез покана на интернет страницата на лечебното заведение за представяне на оферти, която може да бъде с постоянен характер. Предвижда се при избора на търговец на едро с лекарствени продукти, освен предлагана цена комисията да може да обсъжда и съобразява и други аспекти на офертите, които са свързани с организацията на доставката или качеството, безопасността и/или ефикасността на лекарствения продукт. Предвижда се новите правила да се прилагат и в случаите, когато липсва действащо рамково споразумение на Министерство на здравеопазването за лекарствени продукти.

При наличие на действащо рамково споразумение лечебните заведения ще се снабдяват с медикаменти от Позитивния списък по реда на рамковото споразумение или по по-ниската цена измежду цената, постигната при условията и реда на рамковото споразумение и цената, постигната от съответната болница по обществена поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още