IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на февруари Хинков докладва за нарушенията при избора на екип в болница

Лицензирани оценители да извършат преоценяване на капитала на болниците, предложи Костадин Ангелов

18:12 | 11.01.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неправомерно се използва възможността за избор на екип в болниците. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Хинков пое ангажимент до края на февруари да докладва пред комисията за резултатите от проверки, които се извършват в някои болници.

„Спазването на нормативните текстове, указани в наредбата за достъп до медицинска помощ, както и засилен контрол върху спазването ѝ, е един от начините да се намали доплащането от страна на пациентите“, допълни той, цитиран от БТА. В наредбата пише, че изборът на екип става по искане на пациента, след като е настанен в болницата, а не преди това, посочи още Хинков.

Другият аспект в борбата с доплащането от страна на пациентите не може да се осъществи, каза още министърът и обясни, че това е така, защото е свързан с роенето на болниците.

„Имаше опит да се въведе мораториум върху сключване на договори между болниците и НЗОК, но той отпадна при гласуването в парламента", припомни той. По думите му предстои в пленарна зала да се обсъдят промени в Закона за лечебните заведения, в които също се предлага въвеждане на мораториум от страна на Министерството на здравеопазването за издаване на разрешение за лечебна дейност на нови лечебни заведения.

Здравният министър посочи още, че отново ще поиска Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ да направи комплексна оценка дали е необходима болница с 550 легла, която да бъде построена до Казичене. 

След обсъждане на ситуацията във варненската болница „Св. Анна" беше предложено лицензирани оценители да извършат преоценяване на капитала на болниците. В рамките на заседанието на комисията председателят Костадин Ангелов поиска да се извърши преоценяване на капитала на болниците търговски дружества предвид това, че той не отговаря на реалния капитал на търговското дружество.

Въпросът е колко средства трябват, за да се извърши такава оценка на капитала от лицензирани оценители, за да избягаме от говоренето „дружеството е в декапитилазция", добави той и посочи, че се твърди, че „лечебното заведение е в декапитализация, защото записаният капитал не отговаря реално на капитала на дружеството".

Формулировката „дружеството е декапитализирано" не отговаря на реалната ситуация, потвърди и министърът на здравеопазването Христо Хинков, но изрази съмнение, че ще може да се направи такъв одит, тъй като се необходими много средства, които сега дори не са предвидени.

Министър Хинков изрази очакванията си за среща с кмета и с областния управител на Варна, с които да обсъди ситуацията в „Св. Анна“ - Варна. „Тази болница ползва кредит и въпреки това нейните просрочени задължения се увеличават, което означава, че има сериозно лошо управление", добави той. Хинков отбеляза, че може спешно да поиска одит в лечебното заведение, за да може в рамките на два месеца да се предприемат действия за решаване на проблема. 

„Наливането на средства, включително и в областните болници, които са гръбнакът на здравната система, не може да продължава", каза още  Хинков. „По някакъв начин трябва да се реши какво ще се прави с частния капитал, защото е много „агресивен" и не може с мораториум да се реши проблемът", допълни той. По думите му рано или късно ще трябва да се вземат много сериозни структурни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vasp
преди 3 месеца
Понеже министърът е прав - ще го махнат от поста .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още