IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Околийски: Обсъжда се масово въвеждане на еднодневните хоспитализации

Мораториумът за откриването на нови болници все още е на дневен ред, каза заместник-министърът

16:45 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активно се обсъжда възможността за масово въвеждане на еднодневните хоспитализации, като ефективен начин за спиране на практиката за източване на средства от НЗОК. Идеята е да заместят тридневните хоспитализации. Това каза по БНТ доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването.

"Установило се е, че много от дейностите могат да се извършат за един ден. Има много ненужни хоспитализации, използваемостта на легловата база е едва около 50%. Въпреки това има структури, които искат да отварят нови болници", отбеляза той.

Околийски потвърди, че ще има увеличение и на цените на клиничните пътеки.

Със сигурност всички клинични пътеки ще претърпят увеличение в посока нагоре. Процентът ще е различен, защото пътеките, които са недофинансирани, ще получат най-голямо увеличение. Това е добрата новина за българските граждани. Увеличението няма да бъде в противоречие на високотехнологичните пътеки, които все пак трябва да бъдат адекватно финансирани. Увеличението ще бъде по справедлив начин", категоричен е Околийски.

Заместник-министърът обобщи, че предстоят разговорите за болничната помощ.

Друга мярка е свързана с провеждането на навременни изследвания, които могат да се случат извън болниците, или ако се извършват в тях, да бъде ефективно и бързо. 

Той застава отново зад идеята да има мораториум за откриването на нови болници.

"Не е късно това да се случи, въпреки че веднъж предложението беше отхвърлено в парламента с бюджета на Здравната каса. Сега има нова възможност това да се случи през Закона за лечебните заведения, има шанс отново да влезе този мораториум. Въпросът е, че тази мярка и още няколко мерки се бавят от ноември във финансовото министерство, което трябва да даде финансова оценка за тях, за да може ние да си свършим работата", обясни Околийски.

По думите му не е нужно в София, Бургас и Пазарджик, например, да се правят нови болници, а трябват такива лечебни заведения в Северозападна България.

Той съобщи, че започва мащабна информационна кампания за профилактиката от другата седмица. "Трябва да убедим българските граждани да си правят профилактични прегледи. Ще стартираме мащабна информационна кампания, като нашето послание ще бъде, че здравеопазването не е болничното лечение, а профилактиката", посочи той.

Ще бъде популяризиран фактът, че е достъпен мащабен пакет от безплатни здравни изследвания, които изцяло ще бъдат поети от Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още