IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин отне управлението на летището в Санкт Петербург от чуждите инвеститори

В консорциума е и германската Fraport, която казва, че вече е отписала своите руски активи

14:12 | 01.12.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин прехвърли всички права за управление на летище "Пулково" в Санкт Петербург от международния консорциум, в който участват германската Fraport и Катарският инвестиционен фонд, на новосъздадена руска компания, пише Bloomberg.

Според указа на президента всички чужди инвеститори в сегашния консорциум, управляващ летището във втория по големина град на Русия, ще могат да запазят дяловете си в компанията, но няма да имат право на глас - той ще бъде само за руските компании. В документа се отбелязва, че причината е "заплахата за националните интереси и икономическата сигурност на Русия в резултат на нарушаване на задълженията от определени чуждестранни юридически лица".

Руският президент възложи на правителството да създаде нова компания, която да поеме управлението на летището, което е второто по натовареност след московското "Домодедово". В Санкт Петербург има още едно летище - военното "Левашово".

В компанията равни дялове от по 25% имат Fraport, Катарският инвестиционен фонд и руската банка ВТБ. Останалите дялове се поделят сред по-малки акционери, сред които държавният фонд Maubadala на Абу Даби и други.

От Fraport коментират, че от началото на войната в Украйна са отписали активите си в Русия и нямат контакт с местните власти. Арабските инвеститори са отказали коментар пред Bloomberg.

Действията на Кремъл при тази концесия се различават от останалите мерки за отнемане на контрола от чужди инвеститори от т.нар. "неприятелски държави". В указа например е записано, че правото на глас може да бъде възстановено, ако бъдат сключени корпоративни споразумения с руските акционери и декларация, че ще бъде спазвано руското законозателство. Това отваря вратата на арабските инвеститори да си върнат правата в компанията.

Досега с укази на Владимир Путин бяха национализирани заводите на Danone и Carlsberg, начело на които бяха назначени приближени до руския президент. Иззети бяха и активите на финландската енергийна компания Fortum и на германската Uniper.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 01.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... факт ... :))) ... от началото на тридневната война , нали конфискуваха около 450 европейски и хамерикански самальота ?! е , вече 25 са ги канибализирали за части , а други 20 вече окончателно са заземени ... зануленият детеубиец нали рече че ще правят по 80 на година , а се оказа че дори гуми за наличните не могат да правят ... нефелно племе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
wart
преди 4 месеца
Само така може да се разговаря с тях за да те уважават иначе не се съобразяват с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 4 месеца
първото нещо което ще спре да работи са кееенефитее.. :)) и ще турят по една химическа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Това накакъв стон на безполов трролл от безсмешния съюз на комисарите и директивите ли баше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
sosi
преди 4 месеца
Никой не ги е карал да инвестират в Путколандия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
sssaaa
преди 4 месеца
Фекален, това е ответна мярка срещу блокираните РУСКИ РЕЗЕРВИ от над 600млрд $. Или викат то това бе Демократичен Евроатлантически акт на Запада. Сега в редица държави възникна въпроса какво ще се случи с техните Резерви, ако в един момент станат неудобни. Каква сигурност имат тогава резервите щом нямаш достъп до тях и можеш да бъде ограничаван до тях. Това Демократично ли е? Или е Акт на средновековно Евроатлантическо Царство! Смешен съюз на указите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 22
zelka007
преди 4 месеца
смешната държава на указите ... :))) ... средновековното царство на зануленият детеубиец !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още