IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери поставят прът в краката на консолидиращия се литиев сектор в Австралия

Високите лихвени проценти и понижените прогнози за цените също отблъскват инвеститорите

11:37 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-богатата жена в Австралия, натрупала състояние от миннодобивната индустрия, и други предприемачи милиардери, които се намесват в оферти за поглъщане, заплашват да охладят ентусиазма относно прохождащия сектор за добив на литий в страната, съобщава Bloomberg, цитирайки представителите на индустрията Livent Corp. и Allkem Ltd., които в момента финализират мащабно обвързване.

Тази година литиевата промишленост в Австралия стана свидетел на серия от сделки, което подчертава решаващата роля на метала за батерии в енергийния преход и глада за производство, което тласна нагоре акциите на миннодобивните компании - дори когато цената на литиевия карбонат остава в застой.

Но милиардерката от сектора на желязната руда Джина Райнхарт усложни нещата. Тя принуди Albemarle Corp., най-големият производител на литий в света, да се откаже от офертата си за Liontown Resources Ltd., след като натрупа почти 20% блокиращ дял в последния. Тя и друг ветеран от минното дело, Крис Елисън от Mineral Resources Ltd., също притежават дялове в Azure Minerals Ltd., които са достатъчно големи, за да застрашат договорената оферта от 1,6 млрд. австралийски долара (1 млрд. долара) от чилийския гигант SQM.

„За нас, ако има някакъв значим риск някой да влезе и да се опита да се намеси в свободата ни да управляваме ресурс, тогава ние не искаме този ресурс“, изтъква главният изпълнителен директор на Livent Пол Грейвс пред Bloomberg. „Това е друг глас в стаята, който може да има различно виждане за това какво да правим“, добавя той.

Австралийската Allkem се споразумя през май да се слее с американския си съперник Livent, създавайки предприятие с комбинирана пазарна капитализация от над 6 млрд. долара по текущи цени и производство, еквивалентно на 7% от световното предлагане на литий през 2023 г. Обединеното предприятие, Arcadium, вероятно ще се превърне в третия по големина производител на литий в света по отношение на очаквания капацитет до 2027 г., изтъкват компаниите.

Акционерите на Allkem ще се срещнат на 19 декември, за да гласуват сливането, като сделката се очаква да приключи на 4 януари след съответните регулаторни одобрения. Грейвс ще поеме ръководна роля в комбинираното предприятие.

Външната намеса в сделките не е единственият възпиращ фактор за онези, които искат да се възползват от консолидацията в сектора за добив на литий, споделя главният изпълнителен директор на Allkem Мартин Перес де Солай. Високите лихвени проценти и понижените прогнози за цените будят колебания сред инвеститорите, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още