IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-мащабният проект за зелен водород в света се сблъсква със закъснения

Китайската Sinopec призна, че има проблеми с електролизаторите, които не могат да се справят с колебанията в енергията от променливите възобновяеми източници

13:33 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият проект за производство на зелен водород в света ще се нуждае от допълнителни две години, за да достигне пълен капацитет, тъй като неговият китайски оператор се сблъска в проблеми с технологията, смятана за ключова за намаляване на емисиите от тежката промишленост, пише Bloomberg.

China Petroleum & Chemical Corp. обяви миналата седмица, че нейният проект Kuqa в провинция Синдзян ще достигне пълния си годишен производствен капацитет от 20 хил. тона едва през четвъртото тримесечие на 2025 г., след като преди това компания посочи, че очаква да достигне това ниво веднага след въвеждането му в експлоатация.

Държавната петролна рафинерия, по-известна като Sinopec, обяви окончателното пускане в експлоатация на проекта в края на август, с 260 мегавата електролизатори, захранвани от възобновяема енергия, които произвеждат газ без въглерод, който се доставя в близката петролна рафинерия Tahe.

Проблемите в проекта представляват удар върху глобалното производство на зелен водород, което се очаква да нарасне почти експоненциално от само 0,1 милиона тона през 2023 г. до 51,2 млн. т до 2030 г., изчислява BloombergNEF.

Газът, който се произвежда с помощта на възобновяема енергия като слънчева и вятърна енергия и генерира единствено вода и кислород при изгаряне, се счита за жизненоважен за намаляване на емисиите от енергоемките сектори, включително обработката на петрол и производството на стомана.

Sinopec посочва, че производството е започнало на 30 юни и че приблизително 22 млн. куб. м зелен водород са били произведени до 21 декември.

Проектът на Sinopec за зелен водород е най-големият в света по капацитет. Източник: BloombergNEF Проектът на Sinopec за зелен водород е най-големият в света по капацитет. Източник: BloombergNEF

BloombergNEF за първи път подчерта проблемите в проекта в края на ноември, изтъквайки, че обектът работи на по-малко от една трета от инсталирания капацитет поради широк набор от технически проблеми.

В изявлението си от 25 декември Sinopec казва, че производството на зелен водород ще бъде увеличено постепенно, докато рафинерията Tahe завърши проекта за разширяване. Компанията добавя, че се е сблъскала с проблеми с електролизаторите, които не могат да се справят с колебанията в енергията, идваща от променливите възобновяеми източници, но е измислила решения и значително е подобрила своя работен обхват.

Longi Green Energy Technology Co., производител на соларна енергия, който произвежда някои от електролизаторите за проекта Kuqa, защити ниските нива на работа на проекта на форум на 22 декември в Пекин. Компанията изтъкна, че когато производството на електроенергия е по-ниско от очакваното - например в облачен ден - най-добре е, за безопасност и стабилна работа, да се изключат някои електролизатори, за да се гарантира, че други могат да работят при пълно натоварване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още