IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия засилва проучванията на нови находища на петрол и газ

Очаква се между 40 и 50 нови сондажа да бъдат завършени тази година спрямо 34 за миналата

13:40 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежките петролни и газови компании ще ускорят проучването на нови находища тази година, тъй като страната се стреми да запази позицията си на ключов доставчик на изкопаеми горива за Европа, съобщава Bloomberg.

Очаква се между 40 и 50 нови сондажа да бъдат завършени през 2024 г. спрямо 34 за миналата, посочва Норвежката офшорна дирекция. В повече от половината от новите обекти през 2023 г. са били открити въглеводороди, добавя регулаторът.

Норвегия става най-големият доставчик на природен газ в Европа през 2022 г., заменяйки руските потоци, които бяха прекъснати след нахлуването на Москва в Украйна. Сега скандинавската страна допринася за около една четвърт от газа на континента и вероятно ще остане ключов доставчик, тъй като европейските страни го използват като преходно гориво на фона на тласъка към декарбонизация до 2050 г.

Осло има за цел да запази производството на петрол и газ стабилно през следващите години, като инвестициите в текущи разработки на находища се очаква да достигнат рекордните 77 млрд. крони (7,5 млрд. долара) тази година, изтъква дирекцията.

За миналата година Норвегия отчита 92 действащи находища и 27 проекта в процес на разработка. Непланираните прекъсвания и продължителната поддръжка натежаха върху производството на природен газ през летните месеци, преди то да се възстанови до рекордния месечен обем, изнесен през декември.

Според изчисления в Баренцево море се намират повече от 60% от неоткритите въглеводородни ресурси на Норвегия. Водният басейн отдавна се възприема като бъдещето на петролната и газовата индустрия на страната, но успехите в проучванията са рядкост и липсата на инфраструктура затруднява разработването на находищата.

Норвегия вече изпомпва петрол и газ от две находища в Баренцово море - Голиат и Снохвит. Сондирането в района е по-напреднало от арктическите води другаде, тъй като южните части на морето остават до голяма степен свободни от лед през цялата година поради затоплящия ефект на Гълфстрийм, но са необходими повече проекти, за да се окаже съществено въздействие върху износа на страната.

Въпреки че проучванията продължават да са насочени към райони в близост до съществуваща инфраструктура - помагайки за намаляване на разходите и емисиите - компаниите трябва да се съсредоточат и върху места, с които са по-малко запознати, посочва още дирекцията.

Производството на петрол е нараснало до 104 млн. барела петролен еквивалент на ден през 2023 г. от 97,8 милиона година по-рано. Добивът на природен газ е спаднал с около 5% за същото време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още