IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в логистични центрове и производство на соларни панели получиха сертификати клас „А“

Над 17,744 млн. лева са инвестициите в проектите на „Солар Панел“, „Имелиус“ и „Бианчи“ в София и Омургаг

21:35 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Над 17,744 млн. лв. са инвестициите в проектите в София и Омургаг на „Солар Панел“, „Имелиус“ и „Бианчи“. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи три сертификата „клас А“ на фирмите, които правят  логистични центрове и произвеждат соларни панели, съобщиха от МИР.

Сертификатът на компания „Солар Панел“ се издава по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта „Изграждане на предприятие за производство на соларни модули” в гр. Омуртаг, Област Търговище. Размерът на инвестицията на компанията е 7,35 млн. лева и се предвижда да бъдат разкрити 45 нови работни места.

За новия завод за соларни панели ще бъдат закупени модернизирани машини и оборудване, необходими за производствения процес. Той ще бъде с капацитет 200 mW на година. В предприятието ще бъдат обособени склад за суровини и материали, производствен цех, склад готова продукция и административна част. Инвеститорът посочва, че поради бързото развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници, дружеството се ориентира към изграждането на нов завод.

Сертификатът на компания „Имелиус“ се издава за проекта „Логистичен център и спомагателни и офис постройки“. Размерът на инвестицията е 6,894 млн. лева. Предвижда се изграждане на нова база за складиране и съхранение на стоки в с. Гурмазово, Индустриална зона Божурище. Инвеститорите планират закупуване на специализирани машини и ново оборудване. Компанията получи сертификата си в края на миналата седмица.

Сертификатът на компания „Бианчи“ се издава за проекта  „Изграждане на логистичен център“. От компанията инвестират 3,5 млн. лева за модернизирани сгради за складиране, разположени в „Индустриален парк София-Запад“, зона за разтоварване и натоварване на стоките, както и открит паркинг. Компанията получи сертификата си в края на миналата седмица.

На връчването на сертификатите присъства още директорът на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

В МИР отчитат, че от 6 юни миналата година до момента са издадени 24 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите. Планираните инвестиции са в размер на над 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2064 нови работни места в София, Видин, Бургас, Кърджали, Омуртаг, Стара Загора, Свищов, Русе, Шумен, Пловдив, Русе и Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още