IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco ще подкрепи саудитската хазна, като изплати 31 млрд. долара дивидент

Решението на петролния гигант ще помогне за финансирането на някои от огромните инфраструктурни планове на кралството

10:51 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Saudi Aramco ще плати 31 млрд. долара дивидент на саудитското правителство и други инвеститори въпреки по-ниската печалба, тъй като икономиката на Саудитска Арабия продължава да се бори с бюджетен дефицит, съобщава Bloomberg.

Най-големият износител на суров петрол в света обяви общото изплащане, включително специален компонент, за първото тримесечие. Aramco казва, че разпределената печалба между инвеститорите и правителството на Саудитска Арабия тази година ще бъде по-висока, отколкото през 2023 г., което ще помогне за финансирането на някои от огромните инфраструктурни планове на кралството, тъй като Рияд се стреми да диверсифицира икономиката спрямо петрола.

Щедрият дивидент на Aramco придобива все по-голямо значение за държавата от Персийския залив, тъй като цените на петрола остават под нивата, необходими за балансиране на бюджета. Престолонаследникът на кралството принц Мохамед бин Салман преследва скъпи начинания като футуристичния проект за град, Неом, като залага на туризма и купува активи, свързани със спорта, докато се опитва да трансформира икономиката.

Големи международни петролни концерни като Shell също запазват фокуса си върху награждаването на акционерите.

Кралството се нуждае от цена на петрола от около 108 долара за барел, за да балансира бюджета, включително вътрешните разходи на своя суверенен фонд, изчислява Bloomberg Economics. Към вторник сутринта петролът се търгува на борсата в Лондон за около 84 долара за барел.

Саудитска Арабия вече отложи някои проекти, които са част от нейния план за икономическа трансформация след 2030 г., и забави реализацията на Неом. Нейната икономика се свива в три поредни тримесечия, докато бюджетът е в дефицит шест последователни тримесечия.

Решението за изплащане на огромен дивидент от Aramco става факт, въпреки че Саудитска Арабия възобнови плана си за емитиране на нови акции на компанията, което би помогнало за набирането на милиарди долари. Но глобалните инвеститори, някои от които се противопоставиха на ниската доходност в сравнение с конкурентите в индустрията по време на първичното публично предлагане (IPO) на фирмата през 2019 г., ще държат под око икономиката на Саудитска Арабия и нивата на производство на петрол в страната.

Рияд оглавява усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници за ограничаване на производството в опит да се предотврати излишък в предлагането и да се укрепят цените. Групата ще се събере на 1 юни, за да обмисли дали да удължи текущите ограничения на доставките през втората половина на годината. Повечето търговци и анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват ОПЕК да удължи периода на ограничения, вероятно до края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още