IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да действа сега, ако иска да постигне автономия при металите

Реализирането на наличните проекти за добив и обработка на суровини няма да са достатъчни да покрият бъдещото търсене – трябва да се помисли и за рециклирането

08:18 | 28.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Батерии за електромобили

Европа има текущ проект за изграждане на 540 гигаватчаса (ГВтч) капацитет за годишно производство на литиево-йонни батерии, което ще бъде достатъчно да захрани от 5 до 9 млн. превозни средства. Капацитетът за производство на катоди и аноди – етапът на веригата на стойността изисква влагане на метали – също се увеличава, макар и с по-бавни темпове.

Европа ще трябва да си осигури значителни по обем нови доставки на никел, литий и кобалт за своите местни планове за производство на катоди за батерии. От тези метали регионът може да се похвали с относително голям пазар на никел, който се използва основно за производството на неръждаема стомана.

метали3 метали3

До 2050 г. индустрията на батериите в Европа ще привлича по-голяма част от регионалните доставки на литий, никел и кобалт при всички сценарии на проучването. Очаква се в средата на века търсенето на литий да нарасне с 3500% спрямо сегашните стойности, докато потреблението на кобалт и никел ще се увеличи съответно с 350% и 110 на сто.

В доклада се отбелязва, че несигурното развитие на технологиите след 2030 г. вероятно ще повлияе на тези дългосрочни прогнози и затова ще е необходимо редовен анализ на пазара на батерии.

метали4 метали4

Редкоземни елементи

За изграждането на електрически превозни средства и вятърни турбини на Европа ще са необходими значителни количества редкоземни метали, намиращи приложение в постоянните магнити.

Все пак този сценарий ще се реализира само ако Европа успее да установи местна индустрия за постоянни магнити, конкурирайки се с глобалния лидер Китай.

Дори умерено ниво на европейско производство на такива магнити би трансформирало европейския пазар на редкоземни елементи, изисквайки между 90% и 200% допълнителни количества в сравнение с днешното потребление в региона.

метали5 метали5

Как Европа може да задоволи нарастващото търсене на метали?

Европа ще трябва да комбинира дългосрочния растеж на рециклирането с нови доставки на базови метали.

През следващите 15 години енергийният преход в региона ще изисква предимно доставки на нови метали, като тук влиза и нуждата от тяхната обработка. Всичко това може да бъде задоволено чрез комбинация от местен производствен капацитет и внос, смятат от Eurometaux.

Вторичното снабдяване с рециклирани суровини ще играе все по-важна роля, тъй като днешните технологии за чиста енергия започват се изменят. След 2040 г. рециклирането може да бъде основният източник на доставки в Европа за повечето преходни метали, наред с продължаващата нужда от базови метал. Това създава нуждата от изграждане на нов капацитет за рециклиране и промени във веригите на доставка.

Потенциал за рециклиране

Европа ще трябва да разработи нов капацитет за рециклиране на батерии за електрически превозни средства. Първото поколение батерии, които се използват в момента, ще достигнат края на своя експлоатационен  живот около 2035 г. До 2050 г. рециклирането в Европа ще се превърне в основен източник на доставки, изтъква Eurometaux.

Европа ще трябва да разработи нов капацитет за рециклиране на постоянни магнити и да преодолее икономическите предизвикателства в тази насока. Тъй като регионът планира да произвежда само част от нуждите си от постоянни магнити за вътрешния пазар, обемите на редкоземните елементи, налични от рециклирането на магнити, могат да надхвърлят нуждите на Европа след 2040 г.

Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Я пак провери откога Европа разчита на руски газ? Кога са ги хранили с помощи? А, микроцефалчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ти за Норникель чувал ли си, момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех... Импе, що пишеш небивалици от 1001 нощ?! Да е некъв посредствен сайт с надъхани иZрожденци разбирам, ама хич да не е фактите са лесно проверими. Нито расиията е държавата с най-големи и достъпни залежи на никел и мед, нито има големи компании опериращи в този сегмент. Да не напиша, че не е и значима сила дори. Стига с тези елементарни опорки и разсъждения...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, комплексирано панелно гномче, само да ти напомня, че 1990та година, когато ссср фалира, Западът беше най-развитата част от света БЕЗ "великите" мордорски суровини. И хранеше с помощи години наред opките. Същото ще стане и сега, колкото и жално да скимтиш от ъгъла, как не могло без пPocия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
"Стратегията за стратегическите суровини на Европа има за цел да помогне на региона да постигне самодостатъчност при добива на метали и обработката им." - Стигнах само до тук и започнах да се смея прекалено силно, за да мога да продължа. 8 минути да се успокоя и сега мога да напиша, че тия планове са като написани от 10-годишно. Кой го е измислил това - сигурно тимерманс? Глупито не може да разбере, че ЕС просто НЯМА необходимите залежи на суровини !!! Е, може и да има - ако тръгне да копа на 10 км дълбочина. Няма и как - рециклирайки батериите на 2 000 електромобила, да обезпечиш производството на батерии за 200 000 автомобила. Отделно всичко е свързано с енергия, която ЕС няма. Няма и да има без газ и атомчета. Да не говорим, че специалистите казват, че например медчицата - дори само за зелени пpocтотии да се използва, няма да стигне дори до средата на "прехода". И сега в най-големите медодобивни райони дигърите са принудени да добиват и обработват все по-бедни руди, със съдържание на метал 3-4 пъти по-ниско от това преди 30 години. Новите големи находища са все в държави като Русия, Монголия, Замбия... ама и те няма да стигнат доникъде. Добивът на никелчец се доминира от две хипермогъщи компании - Норикель и Вали. Ама и те не са в държави, първи ортаци на ЕС. Литийчец в природата има ного - но да се извлича примерно от морската вода - трябват колосални количества енергия. Редкоземните - именно затова са РЕДКОЗЕМНИ - щото не ги гребеш с лопата като желязна руда в западна Австралия. С една дума нещата са ясни - тия зеленаши ще откраднат няколко трилиона, после ще вдигнат рамене и ще кажат: "Ми не става, няма суровини - съжаляваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Народа трябва да действа сега, защото бандата на Кирчо и Кокорчо готви фашизъм: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още