IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да действа сега, ако иска да постигне автономия при металите

Реализирането на наличните проекти за добив и обработка на суровини няма да са достатъчни да покрият бъдещото търсене – трябва да се помисли и за рециклирането

08:18 | 28.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европа има три лоста за осигуряване на устойчивост на своите вериги на доставка на метали.

1. Рециклирайте колкото е възможно повече при правилните условия.

Чрез оптимизиране на вътрешните вериги на стойност за рециклиране на метали Европа ще намали нуждата си от нови доставки на руди и свързаните с това въздействия.

Замяната на рудата с преработен материал пести емисии на въглероден диоксид между 35-96%, в зависимост от потока от отпадъци и неговата комплексност. Рециклирането също така предотвратява необходимостта от нов добив, спестявайки ресурси и щадейки околната среда. 

Необходимо е да се гарантира, че рециклирането на метали също се извършва в съответствие с високите екологични стандарти.

2. Произвеждайте това, което е възможно, в рамките на Европа, като същевременно стимулирате технологичните подобрения.

Металите, произведени в Европа, имат по-малък въглероден отпечатък от тези, добити извън региона и се възползват от местната екологична и социална защита. Развиващата се политическа рамка на ЕС в областта на климата и околната среда е основа за мобилизиране на непрекъснатото подобряване на сектора.

ЕС въведе пакет от екологични политики, които контролират въздействията от неговите вътрешни добивни и рафиниращи операции. Въведени са правила за ограничаване на емисиите във въздуха и водата, за управление на отпадъците от добив, за опазване на биоразнообразието и за възстановяване на миннодобивните обекти след затваряне. Социалните стандарти също са високи, изтъква Eurometaux.

3. Внос от отговорни източници, със съответното сертифициране.

Предложените от ЕС правила за надлежна проверка ще принудят всички големи европейски доставчици да гарантират, че екологичните и социалните рискове се контролират в техните вериги на доставка. Това е необходимо за смекчаване на потенциала за неблагоприятни въздействия от доставките на вносни метали в Европа.

Регионът си партнира с други страни, като Канада, които вече са въвели еквивалентни екологични и социални закрили, установени законово.

Многобройни индустриални схеми за сертифициране позволяват на компаниите да одитират своите екологични и социални резултати. Те се основават на международни рамки като Ръководните принципи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за основните права и са основата за демонстриране на ангажираност. Всяка схема има различен обхват.

Постигане на целта на Европа за устойчивост при металите в контекста на прехода

Целта на Европа за осигуряване на самодостатъчност за металите, нужни за енергийния преход, е постижима в дългосрочен план до 2050 г., водена от оптимизирането на нейната верига на стойност за рециклиране за чисти енергийни технологии и други потоци от отпадъци, съдържащи метали (заедно с продължаващите нива на първично снабдяване).

През 2050 г. кръгова Европа би могла да има ниво на самодостатъчност между 50% и 100% за комбинираните си първични и вторични суровини и между 70% и 100% за металите.

Но за металите, намиращи приложение в електромобилните батерии, редкоземните елементи и силиция рециклирането няма да осигури нужните доставки за Европа след 2040 г., когато големи количества технологии за чиста енергия ще започнат да достигат предела на своя експлоатационен живот. Тази празнина в доставките може да бъде запълнена само с увеличено предлагане на руди, предупреждава Eurometaux.

Енергийният преход на Европа е изправен пред несигурност при доставките и дефицити през следващите 15 години. Реализирането на местните проекти за добив и обработка би смекчило средносрочния риск при доставките, като това ще трябва да се комбинира с активен избор на внос с екологично отговорни партньори при условия на справедлива търговия.

Европа също е изправена пред предизвикателство да запази съществуващия си производствен капацитет в рамките на едно десетилетие на потенциално високи цени на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Я пак провери откога Европа разчита на руски газ? Кога са ги хранили с помощи? А, микроцефалчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ти за Норникель чувал ли си, момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех... Импе, що пишеш небивалици от 1001 нощ?! Да е некъв посредствен сайт с надъхани иZрожденци разбирам, ама хич да не е фактите са лесно проверими. Нито расиията е държавата с най-големи и достъпни залежи на никел и мед, нито има големи компании опериращи в този сегмент. Да не напиша, че не е и значима сила дори. Стига с тези елементарни опорки и разсъждения...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, комплексирано панелно гномче, само да ти напомня, че 1990та година, когато ссср фалира, Западът беше най-развитата част от света БЕЗ "великите" мордорски суровини. И хранеше с помощи години наред opките. Същото ще стане и сега, колкото и жално да скимтиш от ъгъла, как не могло без пPocия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
"Стратегията за стратегическите суровини на Европа има за цел да помогне на региона да постигне самодостатъчност при добива на метали и обработката им." - Стигнах само до тук и започнах да се смея прекалено силно, за да мога да продължа. 8 минути да се успокоя и сега мога да напиша, че тия планове са като написани от 10-годишно. Кой го е измислил това - сигурно тимерманс? Глупито не може да разбере, че ЕС просто НЯМА необходимите залежи на суровини !!! Е, може и да има - ако тръгне да копа на 10 км дълбочина. Няма и как - рециклирайки батериите на 2 000 електромобила, да обезпечиш производството на батерии за 200 000 автомобила. Отделно всичко е свързано с енергия, която ЕС няма. Няма и да има без газ и атомчета. Да не говорим, че специалистите казват, че например медчицата - дори само за зелени пpocтотии да се използва, няма да стигне дори до средата на "прехода". И сега в най-големите медодобивни райони дигърите са принудени да добиват и обработват все по-бедни руди, със съдържание на метал 3-4 пъти по-ниско от това преди 30 години. Новите големи находища са все в държави като Русия, Монголия, Замбия... ама и те няма да стигнат доникъде. Добивът на никелчец се доминира от две хипермогъщи компании - Норикель и Вали. Ама и те не са в държави, първи ортаци на ЕС. Литийчец в природата има ного - но да се извлича примерно от морската вода - трябват колосални количества енергия. Редкоземните - именно затова са РЕДКОЗЕМНИ - щото не ги гребеш с лопата като желязна руда в западна Австралия. С една дума нещата са ясни - тия зеленаши ще откраднат няколко трилиона, после ще вдигнат рамене и ще кажат: "Ми не става, няма суровини - съжаляваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Народа трябва да действа сега, защото бандата на Кирчо и Кокорчо готви фашизъм: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още