IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците обкръжават украинските войници в Донбас

Владимир Путин обръща все повече гръб на Европа, сближавайки се допълнително с БРИКС

07:21 | 24.06.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разрушени сгради в Лисичанск. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK</em></p>

Разрушени сгради в Лисичанск. Снимка:  EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

Природният газ ще стане много по-скъп в Германия и Европа. Това вече е сигурно. Докато германското правителство бие тревога, руският президент Владимир Путин си осигурява подкрепата на своите партньори от БРИКС. Войските му продължават да напредват в Източна Украйна. Междувременно Киев е доволен от решението на държавите членки на ЕС. Ето и 120-ият ден от войната накратко.

Лисичанск: руснаците напредват до покрайнините на града

Според украински източници в Източна Украйна руските войски са напреднали до покрайнините на Лисичанск. Това е последният голям град в Луганска област, който все още е изцяло под украински контрол. „Нашите бойци спряха настъплението към южните краища на Лисичанск, нанесоха загуби на противника и го принудиха да отстъпи", се казва в ситуационния доклад на генералния щаб в Киев вечерта. Руската армия вече използва резервите си. За селището Боривское, разположено източно от река Сиверски Донец, също се води битка.

Сутринта стана ясно, че на юг от Лисичанск, в селата Солоте и Хирске, е обкръжена украинска групировка. Вечерта украинските военни съобщиха, че междувременно руските войски частично са превзели Хирское. Според доклада те са успели да затворят напълно обкръжението. По данни на Министерството на отбраната в Москва през деня Русия е обстрелвала и цистерни с гориво на украинската армия и военна техника край Николаев. От седмици в Донбас се водят ожесточени боеве, като руската армия се опитва да завладее целите провинции Луганск и Донецк. В този процес руските военновъздушни сили очевидно нанасят тежки удари по украинските позиции.

Москва настоява за изпълнение на военните цели

С оглед на евентуални преговори за прекратяване на сраженията Кремъл настоява за изпълнение на всички свои искания. Възможен е мирен план, но само след като Киев изпълни всички искания, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред агенция „Интерфакс“, без да дава подробности. Публичните искания на Москва включват признаването на източните украински сепаратистки региони Донецк и Луганск за независими държави и на анексирания през 2014 г. черноморски полуостров Крим за руска територия. Украинският президент Володимир Зеленски пък наскоро формулира като цел на Киев повторното завладяване на Крим и окупираните от края на февруари територии.

Първо германски гаубици, а сега и американски ракетни установки

Според правителството в Киев САЩ вече са доставили ракетни установки за залпов огън от типа HIMARS в подкрепа на украинските въоръжени сили. „HIMARS пристигнаха в Украйна", съобщи украинският министър на отбраната Олексий Ресников в Twitter. Той благодари на американския си колега Лойд Остин „за тези мощни инструменти", докато публикува снимки на пусковите установки. Мобилните машини могат да изстрелват едновременно няколко прецизно управляеми ракети по цели на разстояние до 80 километра. Армията на САЩ разполага също със системи с обсег от няколкостотин километра. Във вторник Ресников съобщи, че междувременно Германия е доставила бройки от самоходната гаубица 2000. Според украинското посолство в Берлин всичките седем гаубици, обещани от Германия, са пристигнали в Украйна.

Украйна и Молдова вече са кандидати за членство в ЕС

Украйна и Молдова получиха официален статут на кандидати за членство в ЕС. Решението беше взето от държавните и правителствените ръководители на 27-те страни от ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък вечерта, както съобщи председателят на Съвета Шарл Мишел. Той определи решението в Twitter като "исторически момент". Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира: „Днес е добър ден за Европа." С този ход ЕС признава усилията на двете държави за постигане на перспектива за присъединяване към ЕС и иска да ги насърчи да продължат решително по този път. В първата си реакция украинският президент Зеленски благодари на ЕС за подкрепата. „Бъдещето на Украйна е в ЕС", написа той в Twitter.

Путин се обръща към партньорите от БРИКС

От друга страна, руският президент Владимир Путин все повече обръща гръб на ЕС. На виртуалната среща на върха на т.нар. страни от БРИКС той обвини Запада за световната икономическа криза. Той приписа нова лидерска роля на групата с Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. „Само на основата на честно и взаимноизгодно сътрудничество можем да търсим пътища за излизане от кризата, в която изпадна световната икономика заради необмислените егоистични действия на отделни държави, които използват финансовите механизми, за да прехвърлят собствените си грешки в макроикономиката върху целия свят", изнесе лекция лидерът на Кремъл.

Германия алармира - газът вероятно ще поскъпне значително

Междувременно в Германия темата за природния газ продължава да доминира в заглавията на медиите. Поради изключително ограничените доставки от Русия германското правителство повиши нивото на тревога в „Плана за извънредни ситуации с газ". Министърът на икономиката Роберт Хабек призова компаниите и потребителите да пестят газ. Необходимо е „национално усилие".

Председателят на Федералната агенция за мрежите Клаус Мюлер смята, че при сегашната ситуация е възможно утрояване на потребителските цени на газа. „Ако го екстраполирате, това зависи много от начина на отопление, от това как е построена сградата ви. Но това може да доведе до утрояване на досегашната сметка за газ", казва Мюлер пред ntv. На въпроса дали може да си представи утрояване на сметките за газ, Хабек отговаря в предаването "Nachtjournal" на RTL: „Това не е изключено". Той заяви, че това е възможно: „Така че в Германия се задава ценова вълна и тя е фактически неизбежна, тъй като цените вече са се натрупали“.

Мюлер вижда реална опасност от недостиг на газ в Германия. „Ще направя всичко възможно, за да избегнем дефицита в частните домакинства", каза той пред ntv, „но съм много притеснен, че ще успеем да запазим индустриалното производство при това положение". Според него колкото повече газ се спести, толкова по-малко последствия ще има за индустрията. „Всеки, който спестява газ и го съхранява, помага да се избегне намаляването на работните места, създаването на стойност, компаниите“.

ООН може да постигне ясна сделка за зърното

Влияние върху световния пазар оказва и друго препятствие - блокираните от Русия доставки на зърно от Украйна. Въпреки това в спора очевидно е постигнат напредък. Източници от Съвета за сигурност на ООН потвърдиха възможността за среща на страните в конфликта с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Турция - вероятно още следващата седмица. Според тях преговорите са на етап, в който ръководителят на ООН ще преговаря директно с руснаците и украинците, за да се постигне споразумение. Украйна се оплаква, че руските военноморски сили блокират пристанищата ѝ в Черно море. И двете страни са сред най-големите износители на пшеница и играят важна роля за продоволствената сигурност в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 1 година
Е не се ли допитват до теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 1 година
Даже прекрасно им се случват. Остава да видиме колко ше им се зарадвате... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Време е наборните комисии да ловят по градинките още украински тинейджъри-доброволци за месомелачката, а лидерът-герой Зеленски да размаха пръст от екрана и да изпроси още нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 1 година
И как е ? Май не им се случват нещата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 1 година
Ти ли бе, освен да биеш буците с мотиката в кибуца - друго не знаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 1 година
Бе аз много добре знам какви са целите на американците, писал съм още преди години, ама се съмнявам, че повечето тука ги разбирате. Но нищо - ще ги разберете скоро. И пак по трудния начин... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 1 година
Цялото ти допускане , че американосите искат хохлите да спечелят е погрешно . Други са целите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
чакай ***, нали ги бяхте обградили още преди два месеца... или я забрави тая опорка?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Ае колко да са ги обкръжили, ей сега ще направят укрите една контраатака, успешна неуспешна няма значение според Стоянката, и ще успеят да прбият обкръжението. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 1 година
Така и ще направя - още в понеделник. ;) След месец пак ше намина да видим кое как и докъде е из Украйна, па и из Европа - аз шти покажа пак кво мислят некои американци, а ти ше ми споделиш как виждат нещата Люся Арестович, Навални и тъща ти. ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още