IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел: Европа трябва да приеме бягащите от войната руски граждани

ЕС трябва да приеме тези, изложени на опасност заради политическите си убеждения, смята председателят на Европейския съвет

11:18 | 24.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Европа трябва да допуска руски граждани до територията си, които искат да избягат от войната. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Politico, като разкритикува и "мрежата от лъжи" на Русия.

В интервю за изданието Мишел каза, че Европейският съюз (ЕС) трябва да покаже "отвореност към тези, които не искат да бъдат инструментализирани от Кремъл".

Според него обявената по-рано през седмицата от руския президент Владимир Путин частична мобилизация е променила динамиките на войната.

Мишел добави, че би провел консултации с колегите си в ЕС как може да бъдат посрещнати бягащите руски граждани. "Принципно смятам, че... ЕС (трябва) да приеме тези, които са изложени на опасност заради политическите си убеждения. Ако в Русия хората са в опасност заради това, защото не следват това лудо решение на Кремъл за започването на войната в Украйна, тогава трябва да го вземем предвид", каза още Мишел.

„Съгласен съм с идеята, че трябва да си взаимодействаме и да се координираме много бързо, защото тази частична мобилизация е нов факт", обобщи Мишел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 24.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
Не в никакъв случай!Да си стоят и оправят с олигархията и джиджето.Пет метра висок бетон и ток по границата на Русия с цивилизования свят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още