IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривове в Киев, след като Путин обвини Украйна за нападението на моста към Крим

Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, във всички райони в Украйна е обявена въздушна тревога

10:07 | 10.10.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nexta
Снимка: Nexta

В понеделник рано сутринта в центъра на Киев избухнаха експлозии, а в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога - два дни след нападението срещу ключов мост към Крим, за което руският президент Владимир Путин обвини Украйна. 

В централния район на Киев са регистрирани няколко взрива и службите реагират, съобщи кметът Виталий Кличко в изявление във Facebook. Руските сили продължиха ракетната атака срещу южния град Запорожие, като повредиха жилищна сграда, съобщиха местните власти в Telegram, цитирани от Bloomberg. 

Съобщения за експлозии има и в Одеса, град Днепър, както и в Лвов – в крайния запад на Украйна. Карта на ударите по Украйна от 10 октомври. Карта на ударите по Украйна от 10 октомври.

Властите призоваха жителите да се подслонят, а тези, които живеят в предградията, бяха помолени да не пътуват до столицата.

"Тревогата за въздушно нападение продължава в цяла Украйна. Има ракетни нападения. За съжаление има смъртни случаи и наранявания. Моля, не напускайте убежищата си. Погрижете се за себе си и за близките си", пише украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram. 

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи за прекъсвания на електрозахранването в Киевска област, както и за прекъсвания на електрозахранването в някои райони на Лвов и Тернопол.

"Една от ракетите падна близо до паметника на Грушевски на улица "Владимир". Спасителите работят", каза Геращенко. Улица "Владимир" се намира в самия център на Киев. Посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас публикува в Twitter снимка, на която се виждат размерите на разрушенията в близост до парка "Шевченко". По-късно Геращенко съобщи за 5 убити и 12 ранени. 

В неделя бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви: "Всички доклади и заключения са направени. Отговорът на Русия на това престъпление може да бъде само прякото унищожаване на терористите". Той направи коментара в интервю за прокремълската журналистка Надана Фридрихсон. "Това очакват гражданите на Русия", заяви той преди насроченото за този понеделник заседание на Съвета за сигурност, което Путин ще председателства.

В събота сутринта експлозия разтърси 19-километровия мост, свързващ Русия и черноморския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Около седем месеца и половина след началото на руската война срещу Украйна стратегически важната и символична постройка е сериозно повредена. По официална информация от Москва са загинали трима души.

Ракетен удар по Киев. Снимка: Twitter Ракетен удар по Киев. Снимка: Twitter Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, като във всички региони, с изключение на окупирания Крим, е обявена въздушна тревога. Ударът е факт, след като Путин обвини украинските сили, че са извършили атентат, който е нарушил целостта на моста, свързващ полуострова с руската суша. 

Украйна не е поела официално отговорност за взрива на оценения на 18 млрд. долара мост, който трябваше да символизира трайността на по-ранното заграбване на украински земи от Русия, въпреки че отбеляза експлозията в рамките на няколко часа с нова пощенска марка.

Простиращ се на 19 км през Керченския проток, мостът е мегаломански проект на Путин, който го откри през 2018 г., като премина по него с камион, а след това подкара и влак.

По данни на Валерий Федорович Залужний, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, от сутринта по Украйна са изстреляни 75 ракети, като 41 са били свалени от противовъздушната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: Zlato... Няма нужда от Армагедон. Просто спираш тока и с него спира всичко останало. Или бързо се адаптираш към новия живот без енергийна инфраструктура или умираш от глад и болести. Две са опциите за украинците: 1) Махат Зеленски и почват преговори или 2) някак си въвличат НАТО в официална война с Русия. Не знам тогава дали ще стигнат зелените човечета от двете страни на барикадата. Май ще трябва и пълна мобилизация на ЕС. С тия дебели з.адн.иц.и не знам колко време ще устискаме в блатат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: khaoЛичи си, че си живееш в някакъв измислен свят. Предполагам нещо от типа на Метавселената, където с кликане на мишката произвеждаш танкчета и строиш заводи за военна техника..... Поразени са обекти от енергийната инфраструктура и са спрени ТЕЦ-овете. Поразена е сграда на военен завод в в Днепропетровска област. В градовете Купянск и Волчанск в Харковска област е загинал един човек, след като ракета е поразила производствен обект и е избухнал пожар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato абе направо от сащ ще стрелят...или от луната, че да обвините и извънземните че се намесват, хахахаха! смешковци и вицоразказвачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: khaoЯвно HIMARS ще стрелят от Полша: Заради масираните удари контактната мрежа на железниците в Западна Украйна е повредена, заради което са възможни проблеми с движението на влаковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlato да бе, аз съм русороба говерещ глууупости от няколко месеца във форума, хахахахаха! Нали ви виждаме кви *** сте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: khaoЯвно си много далеч от материалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Zlatoза много по бързо от колкото вие ще построите 250 самолета, 3000 танка и 60К+ рашибозук! :):) те ви бият като съдран чувал, но нашия ватнииик иска още :):) руски мазохизъм, или чиста дебииилия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Ще наторят май по-скоро. Ти си бизнесмен и трябва да разбираш повече от логистика. Проследи само колко време им трябва на САЩ за да докарат една окомплектована система HIMARS до Украйна. Един HIMARS пътува с един С130. Колко такива системи и самолети има в Европа? Сам ще сметнеш и колко време трябва, за да се произведе една такава система. За последните 10-15 години за САЩ са произедени 400. Все пак доста от материалите идват и от Китай, който е в Ковид локдаун. Съвпадение :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk до сега не си демонстрирал знания в никоя област... та е спорно какво знаете там ти и другите личности които живят в твоето тяло! Медведев каза че Армагедон иде ако украинците ударят кримския мост... това ли ви е армагедона скъсаняциии ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoЯвно тези коли за по 15х са в паркинга на някой ТЕЦ, щом и токът поизчезна. Да видим тактиката "око за две и зъб за чене" дали ще доведе до постигане на стратегическите цели на Москва в Украйна. Зимата без ток и парно не се живее. Зеленски да не стане за мезе на някоя цветна революция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още