IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените в Русия плащат цената на протестите срещу войната на Путин

Мъжете се страхуват, че ще бъдат изпратени на фронта, ако протестират

11:01 | 30.10.22 г. 2
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Жените в Русия са по-голямата част от задържаните при протести срещу обявената от президента Владимир Путин мобилизация за войната в Украйна, докато много руски мъже се страхуват, че ще бъдат изпратени на фронтовите линии, ако протестират, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

Съдебни документи показват, че повече жени в Москва са получили обвинения за протести срещу войната през февруари и март, в първите седмици на конфликта, отколкото при протестите срещу Путин в предишни години.

Сред протестиращите жени, които се насочват към центъра на Москва вечерта на 24 септември, е 19-годишната Лиза. Преди да се присъедини към множеството, полицай с пълно снаряжение я сграбчва за ръката и я хвърля в микробус. Тя прекарва една седмица в ареста.

Три дни по-рано Путин обяви частична мобилизация на запасняци за борба в Украйна, принуждавайки десетки хиляди руски мъже да бягат в чужбина, често по заобиколни маршрути.

„Когато започна войната, разбрах, че вече нямам бъдеще“, казва Лиза, която съобщава само първото си име заради страх от преследване. „Но също така започнах да се чувствам виновна, мислейки за собственото си бъдеще, докато хората в Украйна изпитват много по-голям страх всеки ден“, допълва тя.

Лиза показва пред Ройтерс документи и снимки от задържането ѝ.

Руските власти твърдят, че протестиращите са задържани, защото неразрешените протести са незаконни според руските закони, които също така забраняват всякаква дейност, смятана за опозоряваща въоръжените сили.

Жените съставляваха 51% от 1383 души, арестувани при протеста срещу мобилизацията на 21 септември, и 71% от арестуваните 848 души при протестите на 24 септември, сочат данни на руската група ОВД-Инфо, която следи протестите.

Групата, която определи протестите на 21 и 24 септември като най-големите в поредица от демонстрации срещу мобилизацията, съобщи, че по-големия брой жени, задържани на 24 септември, се дължи на страха на мъжете, че ще ги привикат в армията, ако бъдат арестувани.

Повиквателни

Руски журналист, отразяващ протестите, и двама протестиращи мъже казват пред Ройтерс, че са получили повиквателни за армията, след като са били задържани.

Един от тях, 30-годишният Владислав Стаф, историк без никакъв военен опит, разказва, че той и десетина други мъже, които били натикани в същия полицейски микробус, получили повиквателни, след като били арестувани на 21 септември. Той бил освободен седмица по-късно и избягал от Русия.

„Стори ми се много опасно да остана“, казва Стаф, който сега живее в Черна гора. Младежът показва пред Ройтерс копие от повиквателната си.

ОВД-Инфо съобщава, че протестиращи мъже да получили повиквателна в най-малко 17 полицейски участъка на 21 септември и в най-малко 16 участъка на 24 септември.

Ройтерс не е получила отговор на изпратени по имейл въпроси в четвъртък за данните на ОВД-Инфо и разказа на Стаф към руското министерство на вътрешните работи и отдела му в Москва.

Анализ на агенцията на съдебни документи показва, че жените, които протестираха в първите седмици на войната през февруари и март, са съставлявали най-малко 30% от хората, на които са повдигнати обвинения, спрямо най-малко 11% в протестите през 2021 г. и най-малко 6% при протестите през 2019 г.

Лиза протестирала за първи път през февруари, като се присъединила към скандиранията „Не на войната“.

Процентът на жените вероятно е по-висок и в трите години, тъй като Ройтерс е успяла да установи пола на протестиращите само в около 80% от случаите по фамилиите им. Агенцията е анализирала най-често срещаните обвинения, използвани срещу протестиращите.

Страх от мобилизация

Ела Росман, изследовател във факултета по славянски и източноевропейски изследвания към University College London, отдава по-големия дял на жените в протестите на страха на някои мъже от мобилизация и на разрастващото се феминистко движение в Русия.

Росман, която следи активността на феминистките организации в Русия, е установила 45 руски феминистки групи през 2021 г. спрямо около 30 през 2019 г.

Протестиращите жени в Русия са особено уязвими към заплахата от сексуално насилие, отбелязва адвокатът от ОВД-Инфо Дария Короленко. Групата е документирала около 200 случая на жени, заплашвани със сексуално насилие, лишавани от храна и сън или подлагани на друг тормоз, докато са се намирали в ареста заради протести на 21 и 26 септември.

27-годишната Елизавета, която разкрива само първото си име, казва, че е получила 12-дневна присъда след протест през февруари. Тя прекарала девет от тези дни в полицейски участък, където спала на гол под в тъмна килия. Нямало топла вода, а единствената храна ѝ била донасяна от приятели. Тя показва пред Ройтерс документи и снимки, свързани със задържането ѝ.

Елизавета протестирала отново на 22 септември. Повечето хора около нея в този ден били жени, разказва тя.

Жените протестират срещу войната не само на улиците

Малко след началото на конфликта Росман създава движение с други активисти – Феминистки за съпротива срещу войната. Членовете му публикуват за войната в социалните мрежи и разпространяват вестник в Русия, казва тя и допълва, че пишат също антивоенни лозунги върху банкноти и върху етикети с цените в магазините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
И при жените в рашистан няма масовост на протестите. Познайте кога напр. аз няма да организирам масовост на женски протести, ако пращат съпруга ми в завоевателна агресивна война да се бие като част от агресорската армия...И жените им никак не са стока-същите страхливи пс000ета, като мъжете им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 1 година
същиъе бъзловци като "мъжете" от израждене... силни на думи и заплахи, а реално пууутовци без топки! ае марш на фронта да се биете за руския мир и късия ви господар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още