IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кличко предупреждава за най-лошата зима 

Москва съобщава за атака с дронове в Крим, Парламентът на ЕС може да обяви Русия за държава – спонсор на тероризма

06:59 | 23.11.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Киев често остава без ток. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Киев често остава без ток. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

С хиляди обществени отоплителни помещения атакуваната от Русия Украйна се опитва да помогне на населението си да преживее студената и мрачна зима. Във вторник президентът Володимир Зеленски заяви, че в цялата страна вече са подготвени над 4000 такива „стабилизационни точки" в училища и административни сгради. Трябва да последват още. „Там ще бъдат осигурени всички основни услуги", каза той във видеообръщение в Киев. „Те включват електричество, мобилна комуникация и интернет, отопление, вода, първа помощ. Напълно безплатно и денонощно“.

Кметът на Киев Виталий Кличко подчерта сериозността на ситуацията в тримилионната украинска столица: „Това е най-лошата зима от Втората световна война насам", каза той пред германския вестник Bild в сряда. Заради руските ракетни атаки срещу електропреносната мрежа Украйна се бори с прекъсвания на електрозахранването, а атаките предизвикват и сериозни проблеми с централното отопление, водоснабдяването и газоснабдяването. В сряда Парламентът на ЕС ще гласува резолюция, в която Русия ще бъде обявена за държавен спонсор на тероризма заради нападенията срещу граждански обекти.

Кличко: Киев трябва да се подготви за „най-лошия сценарий"

„Ако отново има масирани руски атаки и електроснабдяването не може да бъде възстановено в рамките на няколко часа, ще бъде активирана работата на „стабилизационните пунктове"", каза Зеленски. Местните власти трябва да предоставят информация за това къде може да се намери помощ в случай на продължително прекъсване на електрозахранването. Бизнесът също е помолен да предостави стаи и друга помощ, добави той.

Официалното наименование на пунктовете за събиране на правителствения уебсайт може да се преведе и като „пунктове за непоколебимост". Майките с деца също трябва да могат да намерят убежище там. „Сигурен съм, че ще се справим с тази зима заедно, ако си помагаме", каза държавният глава.

За милионния Киев кметът Кличко заяви, че трябва да се подготви за „най-лошия сценарий" - повсеместно прекъсване на електрозахранването при ниски температури: „Тогава части от града ще трябва да бъдат евакуирани, но ние не искаме да се стига дотам“.

Бившият световен шампион по бокс обвини руския лидер Владимир Путин, че се опитва да накара повече украинци да избягат, като атакува гражданска инфраструктура. „Но това няма да се случи. Впечатлението ми е, че хората само ще се ядосват и ще бъдат по-решителни. Ние няма да умрем или да избягаме, както иска Путин“. Кличко помоли Германия спешно да изпрати генератори, защитни облекла и хуманитарни доставки, както и оръжия.


Съветът за сигурност: Русия разполага с достатъчно ракети за нови атаки

Според украинския Съвет за сигурност Русия все още разполага с достатъчно ракети за три-четири атаки с подобна сила като на 15 ноември. По това време са били изстреляни около 100 ракети. „Руснаците прибягнаха до срамна практика, унищожавайки инфраструктура, от която зависи животът на възрастни хора, деца и жени", заяви секретарят на съвета Олексий Данилов пред радио „Свобода". „Това означава, че ще имаме трудна зима. Но това не означава, че трябва да се откажем или да капитулираме“.

Министърът на отбраната Алексей Ресников публикува преглед на предполагаемия останал руски ракетен арсенал, въпреки че информацията от Киев не може да бъде независимо проверена. Според нея са изстреляни 829 ракети "Искандер", т.е. повече от четири пети от наличните. Половината от ракетите „въздух-повърхност" Ch-101 и Ch-555 все още са налични.

Както и през предходните дни, за сухопътни боеве се съобщаваше главно от Донбас в Източна Украйна. 

Москва обяви, че Крим е атакуван по въздуха с дронове

Според местните власти, изпратени от Москва, анексираният от Русия украински полуостров Крим е бил атакуван от безпилотни самолети. Два от безпилотните летателни апарати „вече са свалени", съобщи губернаторът на Севастополска област Михаил Развояев в онлайн услугата Telegram. Предполага се, че те са атакували електроцентрала и топлоцентрала в района на Балаклава. Нямалощети. Черноморският флот е прихванал още три безпилотни самолета над морето близо до пристанищния град.

Като военноморска база на Черноморския флот Севастопол е стратегически важен за Русия. Украйна обаче вече няколко пъти атакува града с бойни дронове от въздуха, а веднъж и от морето с дистанционно управлявани безпилотни лодки. Въпреки че нямаше големи щети, Русия предприе предпазни мерки и премести някои от корабите си в пристанището Новоросийск на континента.

На 24 февруари руските сили нападнаха Украйна от различни посоки, по-специално от Крим, който беше анексиран през 2014 г. Миналата седмица назначените от Москва власти на полуострова заявиха, че отбранителните съоръжения в Крим ще бъдат модернизирани, след като руските войски се изтеглят отчасти от украинската Херсонска област.

Освен това според руски съобщения при експлозии в два руски града близо до границата с Украйна са загинали трима души. В град Шебекино в Белгородска област, на около седем километра от украинската граница, една жена е била убита от украински обстрел, съобщи в Telegram местният губернатор Вячеслав Гладков. Тя е получила нараняване на главата при обстрела и е починала в линейката, казва той.

Извънредно положение в Белгород

Според Гладков една двойка е загинала и при експлозия на „неидентифицирани боеприпаси" в граничното село Староселие в западната част на региона. В края на октомври в селището бе обявено извънредно положение. По думите на Гладков разследващите органи проучват случая.

През последните месеци руският регион Белгород е бил многократно обстрелван. През октомври руският президент Владимир Путин включи региона в зоната, в която се прилагат засилени мерки за сигурност. Множат се мненията, че Русия може да прибегне до втора голяма мобилизация. Снимка:  EPA/STRINGER Множат се мненията, че Русия може да прибегне до втора голяма мобилизация. Снимка: EPA/STRINGER

В понеделник Гладков заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че властите в Белгород „активно укрепват границите" от април насам. Той публикува снимки в Telegram, показващи изграждането на „линия за сигурност" на границата, която прилича на окоп.

В средата на месеца ръководителят на руската наемна сила „Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че организацията му е започнала да обучава цивилни в руските региони близо до Украйна. Освен това се изграждат и укрепления.

Чехия променя плановете си за отбрана

Чешката република, член на НАТО, променя отбранителните си планове заради руската война срещу Украйна, за да се подготви за евентуална ескалация. Според агенция STK началникът на Генералния щаб Карел Река е заявил в Прага, че страната трябва да се подготви преди всичко за мащабна война срещу високоразвит противник.

В Чешката република има почти 27 000 професионални войници и около 3600 резервисти. Напоследък обучението е насочено към участие в мироопазващи и антитерористични мисии в чужбина, като например в Мали.

Какво ще бъде важно в сряда?

Украйна заговори за терор с оглед на зверствата, извършени от руски войници срещу цивилни граждани, и нападенията срещу цивилни обекти. Ето защо Киев се опитва да осъди Русия на международно ниво като държавен спонсор на тероризма. Парламентите на Чешката република, Естония и други страни вече приеха такива резолюции. Подобно гласуване предстои и в Парламента на ЕС в Страсбург.

Класифицирането на Русия като терористична държава ще има последици най-вече за САЩ. Но администрацията на президента Джо Байдън е предпазлива по отношение на третирането на Русия наравно с държави като Иран, Сирия, Куба и Северна Корея. Правната класификация може да се окаже пречка за провеждането на преговори и мирен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а къде щеше да сме, ако го нямаше тоя договор, глууупи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 сиандално неук, тук трябваше да си замълчиш... а тогава защо празнуваме независимоста чак през 1908? ... цели 30г. по късно, от кой сме били заисими?... как сме имали държава, но без суверенитет? Те тоя въпрос е берешим за всичкото *** у над!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Но пък сега като се замислих, думата *обособявам*, използвана в източника, е смислово е по-близо до *създавам*, отколкото до *възстановявам*. Но това не променя много факта, че ако събитията не бяха довели до този договор, ти и Пурко едва ли щяхте да сте тук. Видно, някак си сте препълзели през геноцида и като гледам - в добра кондиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Източникът е американски: *https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Санстефански_мирен_договор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Не създала, а възстановила. Не ме четеш внимателно, но за теб това си е усилие. Писането е доста по-лесно. Ето: *Санстефанският предварителен мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: khao "факт" ... трябваше да го сложа в кавички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 очевидно само ти знаеш тоя факт. Тая лъжа за сефте я споделяш... я кажи кога русия е създала българската държава, бе продажник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: *Не знам и за период или случай, в който руснаците създават българска държава или я възстановяват* - То това е голям проблем по принцип в днешно време - хората все по-малко знаят, а все повече искат да обясняват на останалите кое-как да бъде. Но ти не си от тези, които не знаят обстоятелствата за възникване на Третата Българска Държава. Ти не искаш да ги приемеш. Това вече е нещо лично, но е за предпочитане пред безпросветната агресия на онзи примитив, пипан многократно от жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде, ново 20 и нова доза измислициии... русия е създала България, сега кажи че и азбука са ни дали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Арменците също силно ще се съгласят с теб, че като съседен народ, силно са пострадали от руския геноцид. Турците едва са успели да ги спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още