IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци са горели трупове на загинали свои войници на сметището?

Сметището е било най-лесният начин за изхвърляне на тела, тъй като мостовете над Днепър вече не са били проходими

14:30 | 22.11.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Снимка: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Преди освобождаването на южния украински град Херсон руските военни може да са изхвърляли падналите в боя войници на местното сметище. Това съобщава британският Guardian, като се позовава на свидетелства на жители и работници на сметището. Според материала няколко души са разказали на вестника как руски камиони са пристигнали на мястото с черни чували, които след това са били изгаряни. Въздухът миришел на изгоряло месо. 

„Всеки път, когато нашата армия обстрелваше руснаците там, те изнасяха телата на сметището и ги изгаряха", цитира се 40-годишен жител на Херсон. Друга жена, според вестника, е казала: „Дойдоха тук, оставиха няколко охранители, разтовариха и горяха. Един ден съпругът ми и аз дойдохме в неподходящото време. Дойдохме тук, докато си вършеха работата, и те удариха мъжа ми с бухалка по лицето. Не видях останките. Погребаха това, което беше останало“. 

Според работниците на сметището руснаците са избрали район в отдалечената негова част и са го запечатали. Тъй като районът е възможно да бъде миниран, достъпът все още е забранен от съображения за сигурност, съобщава Guardian. Поради това вестникът не е успял да провери независимо показанията на свидетелите.

„Почувствах се зле, когато усетих този дим", казва един от жителите на голям жилищен блок в близост до сметището. „Беше и страшно, защото миришеше на изгоряла коса, а знаете ли, миришеше и като при зъболекаря, когато ви пробиват зъба, преди да ви сложат пломба. А димът беше толкова гъст, че не можеше да се види съседната сграда“. Съсед добавя: „Миризмата на дим от сметището беше толкова силна, че дори не можехме да отворим балконската врата. Имаше дни, в които не можеше да се диша заради миризмата“.

Според информацията палежите на сметището са започнали през лятото, когато украинската контраофанзива в региона набира скорост. Пред Guardian много от интервюираните предполагат, че сметището е било най-лесният начин за изхвърляне на телата, тъй като мостовете над Днепър вече не са били проходими за тежкотоварни автомобили заради украинския обстрел.

Украинските власти не са коментирали досега въпроса. Въпреки това украинската разузнавателна служба предполага, че руските военни власти неофициално се освобождават от много загинали войници, за да ги обявят за „изчезнали в бойни действия". Това ще прикрие информацията за действителните загуби. През май миналата година онлайн порталът „Украинская правда" съобщи за прихванат телефонен разговор на руски войник, който говори за сметище, пълно с тела, в Донецка област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ама, Иванушка, сега не може каквото ти отърва, ... последно западната преса лъжлива ли е за русия...или уволянява като излъжеш за русия? ... а руската преса уволнява ли като излъжеш, а? а, руските политици, като говореха че няма да нападат, те лъжеха ли ? ... ще ги уволниш ли ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 разбира се, че само ти и квото измислиш са единствените достоверни източници на информация, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Чудесна статия, г-н Попов! Правдива и с надеждни източници. Очакваме следващата от сюжета, с примерно заглавие: *Руснаци са изяждали труповете на загинали свои войници, след като две жени, цитирани от Гардиън разкриха, че не са ги изгаряли, а само са ги изпичали на барбекю*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Блатни opkи , сър ... !! ... Крадци на съдомиялни ... Хуманизъм минус едно , по скалата от 0 до 10 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още