IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar: Търсенето в Китай няма да се възстанови тази година

Китайският пазар на големи багери ще се представи по-слабо през тази година в сравнение с 2022 г., изтъква главният изпълнителен директор Джим Ъмпълби

18:45 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търсенето в Китай няма да се възстанови тази година, предупреди инвеститорите промишленият гигант Caterpillar Inc., една от най-големите компании за производство на строителна техника в света.

Главният изпълнителен директор Джим Ъмпълби заяви пред анализатори във вторник по време на представянето на финансовия отчет на компанията, че Caterpillar очаква търсенето от азиатската страна да остане забавено, дори да падне под нивата от 2022 г. през тази година.

„Имахме няколко наистина силни години в Китай през 2020-2021 г. и видяхме смекчаване през 2022 г.“, споделя Ъмпълби, добавяйки: „На този етап не виждаме признаци на подобрение“.

След неговите коментари акциите на американската компания поевтиняваха с 4,4% в 17:44 ч. българско време.

Въпреки че по-рано Caterpillar каза, че Китай представлява само 5-10% от общите ѝ продажби, изявлението на Ъмпълби хвърля сянка върху онези инвеститори, които гледат за информация за реалното търсене в Китай, който стои зад голяма част от растежа в строителния сектор и инвестициите в него.

Китай повлия негативно на представянето на Caterpillar за миналата година, тъй като свързаните с Covid-19 блокировки и финансовите неволи на местните строителни компании забавиха значително темпа на строеж.

Според Ъмпълби китайският пазар на големи багери (от 10 тона нагоре) ще се представи по-слабо през тази година в сравнение с 2022 г. Според ръководителя на Caterpillar компанията продължава да инвестира в нови продукти в азиатската страна, за да поддържа своята конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още