IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия повиши цените на петрола за купувачите в Азия

Това е трети пореден месец, в който Saudi Aramco увеличава цената

21:00 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия повиши цените на петрола, който предлага на азиатските си клиенти през май, дни след като Кралството подкрепи изненадващото намаляване в добива в рамките на широкия алианс ОПЕК+, съобщава Bloomberg.

Държавната петролна компания Saudi Aramco повиши продажната цена на своя водещ сорт за Азия с 30 цента за барел, като това е трети пореден месец, в който енергийният гигант увеличава цените.

Петролните трейдъри, които бяха анкетирани от Bloomberg преди шокиращото решение на ОПЕК+, очакваха цените на сорта Arab Light да паднат с 43 цента за барел.

Петролът поскъпна с цели 8,4% в понеделник (3 април), записвайки най-големия ценови ръст от над година насам, след неочаквано решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници да намалят с повече от 1 милион барела дневното производство от следващия месец. Саудитска Арабия, която е лидер на картела заедно с Русия, обяви, че ще намали производството с 500 000 барела на ден.

Този ход разтърси глобалния пазар на суров петрол и накара някои банки да повишат ценовите си прогнози.

Трейдърите и рафинериите очакваха с нетърпение публикуването на официалните цени на Саудитска Арабия от началото на тази седмица. Някои купувачи също бяха загрижени за потенциални съкращения на товарите от Aramco, което ги подтикна да започнат да преговарят с други доставчици извън ОПЕК+ за алтернативни доставки. Цените за американските купувачи също се покачиха.

Саудитска Арабия повишава цената на петрола, доставян за страните от Азия за трети пореден месец. Източник: Bloomberg Саудитска Арабия повишава цената на петрола, доставян за страните от Азия за трети пореден месец. Източник: Bloomberg

„Тези цени показват, че въпреки обявеното съкращаване на производството, саудитците все още очакват силно търсене в Азия“, коментира решението на Рияд Джовани Стауново, стоков анализатор в UBS Group AG. „Това може да означава по-малко доставки към САЩ заради по-високите цени“.

Saudi Aramco поддържа цени и за клиенти в Северозападна Европа и Средиземноморието.

Компанията продава около 60% от своя суров петрол в Азия, като голяма част от обемите са по дългосрочни договори, където цените се преразглеждат всеки месец. Китай, Япония, Южна Корея и Индия са най-големите купувачи на Aramco.

Ценовите решения на компанията често се следват от други производители от Персийския залив като Ирак и Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още