IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Occidental се надява да продава въглерода, улавян в най-голямото съоръжение в света

Occidental ще построи 100 инсталации за директно улавяне на въглерод от въздуха до 2035 г., като бъдещите обекти ще изтеглят около 1 млн. тона въглероден диоксид годишно

10:15 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато след две години Occidental Petroleum Corp. отвори най-голямото съоръжение в света за улавяне на въглероден диоксид от атмосферата, петролният гигант се надява да продаде въпросните обеми въглерод за производството на редица продукти, включително пластмаса и синтетично гориво, пише Bloomberg.

На церемония по първата копка в петък, дълбоко в сърцето на Пермския басейн, главният изпълнителен директор на Occidental Вики Холъб разкри името на завода за 1,1 млрд. долара, което ще бъде Stratos. Докато бъде въведена в търговската мрежа през 2025 г., площадката с големина 64 акра ще улавя 500 000 тона въглероден диоксид годишно.

В допълнение към изолирането на въглерода за продажбата на въглеродни компенсации и използването му за добиване на повече петрол в процес, известен като подобрено възстановяване на петрол, фабриката ще има и трета бизнес употреба, изтъква Ричард Джаксън, ръководител на наземните ресурси и въглерода ва Occidental.

 „Това, което се опитваме да създадем, е полезността на въглеродния диоксид“, споделя Джаксън на строителната площадка на завода на около час западно от Одеса, близо до Нотрийс, Тексас. „Има много, много продукти, които смятаме, че могат да консумират въглероден диоксид и да създадат истински нулев нетен продукт, който смятаме, че ще бъде продаваем и важен“, добавя той.

Occidental има за цел да построи 100 инсталации за директно улавяне на въглерод от въздуха до 2035 г., като бъдещите обекти ще изтеглят около 1 млн. тона въглероден диоксид годишно. Успешното изграждане е от решаващо значение не само за стратегията на Occidental за енергиен преход, но и за демонстриране на извличането на въглероден диоксид директно от атмосферата като жизнеспособен бизнес модел.

„Това първо съоръжение ще бъде не само крайъгълен камък по отношение на размера, но крайъгълен камък и на обучението, информирайки как оптимизираме инсталациите за директно улавяне на въздух в бъдеще“, посочва от своя страна Майкъл Ейвъри, президент на 1PointFive, звено на Occidental, което разработва инсталацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още