IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SK Innovation очаква „солидно второ тримесечие“ въпреки спада на печалбата

Данните за печалбата все пак надхвърлят пазарните очаквания

16:47 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SK Innovation Co., част от SK Group - собственик на най-голямата петролна рафинерия в Южна Корея SK Energy, заяви в четвъртък, че очаква "солиден" марж при операциите с рафиниране през второто тримесечие, подкрепен от повторното отваряне на китайската икономика и от летния сезон, съобщава Ройтерс.

Компанията не уточни колко очаква да бъде нейният марж при рафинирането за второто тримесечие, ключов показател за печалбата на този бизнес.

SK Innovation отчете оперативна печалба от 375 млрд. вона (281,6 млн. долара) за първото тримесечие, приключило в края на март, спрямо 1,6 трлн. вона година по-рано. Резултатът все пак надхвърля очакваните от анализатори 175 млрд. вона.

Приходите на концерна са нараснали с 18% до 19,1 трлн. вона.

SK Innovation, която има общ капацитет за рафиниране от 1,115 млн. барела на ден, заяви, че е управлявала съоръженията си средно на 80% от капацитета им през първото тримесечие, в сравнение със 77% през цялата 2022 г.

Компанията планира да извърши рутинна поддръжка, планирана за нейния пети дестилационен агрегат за суров петрол (CDU) и първи агрегат за каталитичен крекинг с остатъчни течности (RFCC) в Улсан през второто тримесечие.

Батерийното звено на групата, SK On, което доставя батерии за електрически превозни средства на Ford Motor Co., Volkswagen AG и Hyundai Motor Co., представлява около 17% от приходите на SK Innovation през първото тримесечие.

От SK On обявиха след представянето на отчета, че звеното е преразгледало в посока надолу оперативната си загуба за четвъртото тримесечие с повече от 30% до 338 млрд. вона, отразявайки необходимите провизии за дефекти в батериите, доставени на Ford Motor.

През март Ford, който използва батерии от SK On, започна сервизна акция относно 18 електрически пикапа поради дефект в производството на батерийни клетки.

Американският концерн каза, че ще смени батериите в 18-те превозни средства, като няма информация относно възникнали пожари или други повреди, свързани с акцията.

Главният финансов директор на SK On Ким Кюн-хун каза, че компанията все още не е решила кога данъчните облекчения от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ ще бъдат отразени в отчетите на концерна.

От ръководството споделят, че компанията обсъжда потенциални сделки за доставка на батерии с клиенти в Северна Америка в светлината на данъчните кредити за електромобили, предлагани от Вашингтон. Към момента SK On развива съвместни предприятия за батерии с Ford и Hyundai Motor Group в САЩ.

Южнокорейският съперник на SK On, LG Energy Solution Ltd., предложи миналия месец оптимистична перспектива за търсенето на батерии в Северна Америка поради положителните ефекти около Закона за намаляване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още