IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Речта на Фон дер Лайен избягва всички проблеми на Европа

Правителствените дългове имат много силен фискален натиск върху паричната система, предупреди основателят на ИПИ

12:48 | 14.09.23 г. 1

Речта на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е предизборна и е нещо като агитация за щастие. Не се споменават проблемите на Европейския съюз, които остават същите и все още не са преодолени. За сметка на това, в сравнение с предишни години, доста добре се поставя темата за геополитическата обстановка. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Той подчерта, че в посланието се потвърди обещанието за поддръжка на Украйна и на украинските бежанци, както и присъединяването на нови страни в Европейския съюз, включително Украйна, Молдова, Балканите. „Беше направена много смислена забележка по повод Грузия. Така че това е добрият тон. Но иначе основното е – почти никакво споменаване на проблемите на Европейския съюз", смята Станчев.

Икономистът припомни, че през януари 2012 година около 30 известни икономисти от Европа и европейски институти посочиха какви са проблемите на ЕС и че те ще трябва да бъдат решени с новия мандат, който започваше от 2013 година със съответния бюджетен период.

„Единият проблем, който е очертан, е бил свързан с дълговете“, обясни икономистът и коментира, че когато има много високи правителствени дългове, има много силен фискален натиск върху паричната система и това все още не е решено.

Въпреки предупреждението доц. Станчев заяви, че всичко продължава да се осъществява по този начин с „политики, които централизират управлението на икономиката за сметка на индивидуалната инициатива и свободата на вземане на решение“.

„Това е доста странен феномен, който се забелязва и в България. Има опит за контрол на търговията на дребно, опити за контрол на поведението, отбеляза икономистът. – Но тогава, когато започнете да контролирате (това, което ЕС сега се опитва да направи) онова, което хората ядат, пият, пушат и т.н., то тогава вие имате контрол на поведението, което изисква съответната структура, която трябва да осъществява този контрол.“

Той е на мнение, че както в ЕС, така и в България има пълна вяра, че „правителството е преди, по време и след производството на каквото и да е“, а това ще поражда занапред допълнителни проблеми, а те дори не се споменават. „И затова, защото не са споменати, и общият им знаменател е агитация за щастие“, убеден е доц. Станчев.

Той коментира и промяната на реториката на Европейския съюз, която според него ще доведе до контрареакция и е възможно по-консервативни и по-евроскептични партии да получат по-голяма подкрепа на следващите избори.

"Следващата седмица ще се появи инициатива за европейски конфедеративен съюз или организация на онези, които са за конфедерация на ЕС, а не толкова за федериране и централизиране. Което означава, че Европейският съюз ще започне да прилича повече на САЩ, ако тези искания намерят реално отражение в политиката на Евросъюза", прогнозира икономистът.

По думите му очакванията са в ЕС да има нормална данъчна конкуренция между различните страни, да има относително по-голям диапазон на свобода на вземане на решения в тях и вероятно известно ограничаване на т.нар. регулаторен социализъм на ЕС. При квази-данъците политическите идеи и управление на идеи от типа на зелени сделки няма да бъдат толкова централизирани, даде пример Красен Станчев.

Много или малко са 27 еврокомисари? Ще има Ще може ли ЕС да навакса напредъка на САЩ и Китай що се отнася до изкуствения интелект? Осъществима ли е на практика Зелената сделка и какво ни каза в речта си Урсула фон дер Лайен по темата? Какви трябва да са изводите ни след като Европа започна антидъмпингово разследване срещу китайските производители на електромобили на фона на факта, че антидъмпинговите разследвания траят някъде около шест години? Какво се случва с "мощния германски локомотив"?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 7 месеца
Станчев също не споменава някои от най-големите проблеми на ЕС.И най-вече прекалено голямото влияние на климатичните екстремисти-не особено многобройна ,но изключително настоятелна, добре организирана и гръмка група...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още