IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Подялбата на Украйна ще спусне нова Желязна завеса

Каква позиция ще отстояват европейските държави при разрешаването на конфликта, коментира политологът

11:30 | 10.01.24 г. 14
Снимка: EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
Снимка: EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

На тайна среща в Рияд между западните съюзници и Украйна вече се е заговорило за отстъпки пред Москва и подялба на Украйна. Това би било фактическа победа за Русия – ще доведе до спускане на нова Желязна завеса, започваща от Украйна. Страната ще трябва бързо да бъде приета в НАТО и ЕС и ще престане да бъде спрягана като "буфер между Русия и НАТО". Впоследствие в такъв буфер е възможно да се превърне черноморската зона, което е незавидна съдба. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

„Международните отношения преминават в един двуполюсен модел, който няма да бъде познатият ни от времето на Студената война с два центъра – САЩ и СССР, а по-скоро ще е на две политически семейства. От едната страна ще е политическото семейство на либералната демокрация – на онези държави и политически режими, които се самоопределят като либерални демокрации. От другата страна ще стоят онези субекти в политическите отношения, които се определят като различни от либералната демокрация, които отхвърлят американския модел като универсален“, коментира експертът.

Според него в сблъсъка на бъдещето новата Студена война вече е започнала, но трябва да се надяваме, че все пак работи логиката на ядреното сдържане и няма да се стигне до ядрена ескалация.

По повод изтеклата информация за тайна среща между съюзниците от Г-7 и Украйна в Рияд, при която, въпреки че няма конкретни договорености, става ясно, че Глобалният юг настоява американците и съюзниците да преговарят директно с Русия, Искрен Иванов посочи, че войната в Украйна навлиза в нова фаза. По думите му Конгресът на САЩ вече няма желание да отпуска финансова помощ за Украйна, доставките на оръжие ще бъдат ограничени, а другата реалност е, че „Германия също започва да дава на заден с помощите“.

Политологът отбеляза, че развитието на конфликта ще зависи от това по какъв начин Западът ще координира действията си с Украйна. Той напомни, че има значително лоби в американската политика, което настоява САЩ да продължи да помага. "Но не е малко и лобито на Запад, което смята, че в един момент трябва да се постигне компромис, защото има вероятност като цяло НАТО да започне да изчерпва стратегическите си ресурси", посочи доц. Иванов.

Ще се съгласи ли Западът с искането на Русия да се изтегли извън границите на влияние от 1997 година? Каква е новата европейска политика преди евроизборите? Ще започне ли реформа на европейската институционална система, която да замени например договора от Лисабон? Какво се разбра от обиколката на Блинкен в Близкия изток? Защо са нужни конституционните промени в България и какво общо имат членството на сраната ни в Шенген и в еврозоната?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
някъв празноглавец решил да повтори руските опорки и една чета други празноглавци махат с опашка... а лапащия в механите даже надгражда с измислици, хахахаха! Жалка картинка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 18
OHЯ
преди 3 месеца
А кво стана с контрата на контрата около Авдиевка ? Десетина хиляди рашастанци са в отвъдното и чакат ДжyджeTo да дойде при тях , и да го питат колко велики станаха колхозниците с тази операция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: doba Ужасна картинка!! Ама какво им пука на бизнесмъните кравари отвъд голямана локва? И на кремълските сатрапи с техните си мании за величие? И на всички останали джавкащи около тях пудели? А пък ние тука дори и пудели не сме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
До: doba, това е много тъжно видео, което би следвало да покаже, че загубите са за двете страни. Едва ли в гробищата на Русия е по-различно. Много, много тъжно наистина. Дано най-после се спре този конфлит и хората се върнат по земите си. Вярвам, че не е късно за Украинския режим да преосмисли позицията си и да спре да хапе ръката, която е го е създала за сметка на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
https://facebook.com/reel/1987511721635984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 месеца
Тотално се обърках вече. Не бяха ли Украинците които са в подем с тяхната пролетно-лятна есенна контра атака през зимата? Отстъплоте пред Москва закъсняха с 2г. и сега много вероятно да няма обратен ход назад. Сегашното положение е въпрос на Национала сигурност, която едва ли ще се съгласи сегашния режим в Украйна да бъде в този нарко-танцувален състав. Украинците не искат да бъдат мобилизирани насилствено, жените от 18-40г възраст до голяма степен не са в Украйна, останаха само студентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 3 месеца
'политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти' - и такова ли има?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 3 месеца
*Това би било фактическа победа за Русия ще доведе до спускане на нова Желязна завеса, започваща от Украйна* - При такова развитие на събитията, много е вероятно новата завеса да не е баш *желязна*, а по-скоро от някакъв екологичен, въглеродно-неутрален рециклиран сурогат, който може и да изкуши Русия да повдига тази завеса, или направо да я прегази в някакъв момент на раздразнение, подобно на дивото животно, с което традиционно я асоциират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
0pk
преди 3 месеца
До: evlogi Евлогич, точно щото помним как завърши предната завеса и двете световни войни преди нея, П. няма смисъл да се съгласява на нови завеси, а по-скоро има сметка да създава нови непосилни разходи пред иначе колективния запад. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 9
Tikva007
преди 3 месеца
*има вероятност като цяло НАТО да започне да изчерпва стратегическите си ресурси", посочи доц. Иванов.* - Не трябваше ли до тогава Русия да е изчезнала от картата, според едни много умни стратези? Или и тази дъвка вече я преглътнахме и гледаме към момента, в който НАТО ще е за мустака, а Русия ще продължава да мачка. Да, по-добре е да не се чака да се стига до там, защото предишната желязна завеса я крепеше НАТО, който изглеждаше с неизчерпаеми ресурси, за разлика от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още