IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Керемедчиев: Въпросът с мигрантите ще е основна тема за президентските избори в САЩ

Управляваният от републиканците щат Тексас е на практика в гражданска война срещу федералното правителство, посочи анализаторът

21:34 | 30.01.24 г.

Войната между републиканците и демократите в САЩ се разгаря все повече. След споровете за финансовата подкрепа за Украйна сега темата отново е мигрантската криза. Мигрантите ще са основна тема за изборите за президент през ноември, коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Управляваният от републиканците щат Тексас е на практика в гражданска война срещу федералното правителство, след като използва армията, за да затвори границата с Мексико. Гостът поясни, че над 6 млн. мигранти са влезли нелегално в САЩ по време на мандата на Джо Байдън и републиканците използват това, за да го нападат за съпътстващия трафик на наркотици, жени и деца.

"25 републикански щата подкрепят това, което прави губернатора на Тексас - затваряне на границата с Мексико, а това ще изостри отношенията с федералното правителство и е много възможно Конресът да блокира отново помощта за Украйна, докато не се реши мигрантската криза в САЩ", коментира Керемедчиев.

Той поясни, че Тексас е освен граничен и икономически много важен щат, тъй като сам по себе си е сред десетте най-големи икономики в света, но страда изключително от притока на нелегални мигранти от Мексико.

“Това донякъде се позволява от демократите и федералното правителство, тъй като напливът на мигранти ще промени електоралната картина в страната. Тежестта на даден щат на изборите зависи не от живеещите в него американски граждани, а от всички живеещи, включително нелегално“, обясни събеседникът. 

"Тази мигрантска криза се обяснява с предстоящите избори и притесненията на демократите, че могат да загубят много жестоко от Тръмп", допълни той. И уточни, че губернаторът на Тексас Грег Абът е заповядал на Националната гвардия (която е част от армията на САЩ, но в мирно време е под разпореждане на губернаторите) да затвори границата с Мексико със заграждения и бодлива тел - обратно на действията на граничната полиция.

Абът не дава на федералното правителство (граничната полиция) контрола върху границата, а Тръмп заяви, че ще даде на щата "пълната си подкрепа" и насърчи и други щати да изпратят своите национални гвардейци. "Това е много сериозно напрежение с федералното правителство. Конфронтацията се избягва заради меката позиция на Джо Байдън. Може да се стигне до сблъсък между федералните и местните структури на армията."

Ще се задейства ли Китай в кризата в Червено море, какво може да се очаква от икономиката на САЩ в средносрочен план може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още