IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ продължава да се забавя, а потребителските разходи се възстановяват

Базисният PCE индекс в САЩ се е забавил до 2,9% на годишна база през декември

16:52 | 26.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от ключовите измерители за инфлацията в САЩ, внимателно следен и от Федералния резерв, показа, че темпът на инфлация се е забавил към края на 2023 г., пише CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) на Министерството на търговията за декември се е увеличил с 0,2% на месечна база и е останал без промяна на ниво от 2,6% на годишна основа.

Базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е ускорила с 0,1 процентни пункта до 0,2 на сто през декември, но на годишна база се е забавила от 3,2% до 2,9% през последния месец на 2023 г. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха нива от съответно 0,2% и 3%.

Резултатите са още едно доказателство, че инфлацията, макар и все още висока, продължава да се забавя, което вероятно ще позволи на Фед да започне да намалява лихвите си по-късно тази година. Централната банка се стреми към годишен темп на инфлация от 2%.

Докато инфлацията се доближава все повече до целта на Фед, потребителските разходи растат с 0,7%, по-силно от прогнозираните 0,5%. Увеличението на личните доходи се е забавило до 0,3%, в съответствие с очакванията на икономисти.

Данните показват, че потребителите са започнали да харчат спестяванията си, за да покрият разходите си. Нивото на личните спестявания се е понижило до 3,7% за месеца, което е спад спрямо 4,1% през ноември.

В рамките на инфлацията данните показват, че цените на стоките са намалели с 0,2%, докато цените на услугите са се повишили с 0,3% на месечна база през декември.

Днешните резултати, заедно с доклада от четвъртък, който показа, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с много по-бърз от очаквания темп през четвъртото тримесечие, очертават картината на разширяваща се икономика и инфлация, която се връща към целта на Фед от 2%.

Сега, на фона на охлаждането на инфлация, пазарите до голяма степен очакват Фед да започне да разхлабва паричната си политика. Трейдърите на фючърси залагат на 53% вероятността Фед да намали лихвите си още през март, показват актуални данни на CME Group. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още