IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът предпочита за лидер Америка с президент демократ пред Китай

През 2023 г. близо половината страни в света са клонели към САЩ, а Китай са предпочитали 21%, сочат данни на Gallup

09:45 | 07.05.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето страни по света предпочитат САЩ пред Китай, когато Белият дом е обитаван от президент демократ, сочат данни от допитвания на Gallup от 2007 г. насам, пише CNBC.

„Значително повече страни изглежда предпочитат лидерство на САЩ пред това на Китай, поне при администрации начело с демократи“, отбелязват от Gallup и допълват, че ръководителите от Републиканската партия са в „неизгодно положение от гледна точка на одобрението“.

Данните на Gallup сочат, че през 2023 г. близо половината (48%) от страните в света са клонели към САЩ за сметка на Китай, който е бил предпочитан от 21% от хората в над 130 страни, участвали в допитването. Над една пета от страните са „клонели силно“ към САЩ, което е най-високият дял от 2009 г.

В значителна част от мандата на администрацията на Тръмп по-голям дял от страни са предпочели Китай. Това се е променило, когато демократът Джо Байдън встъпи в длъжност в началото на 2021 г.

„Мащабът на тези колебания привлича силно внимание, когато се сравняват предпочитанията на дадена страна през годините“, коментира глобалната компания за анализи и консултации и дава за пример сходни тенденции, свързани с партиите, при администрациите на Джордж Буш и Барак Обама.

Очертаната от Gallup тенденция показва, че влиянието на Америка в света може да зависи от силно оспорваното предстоящо повторение на двубоя между Байдън и Тръмп.

Преди изборите и двамата кандидати заеха твърда позиция към Китай, като все повече американци виждат Пекин по-скоро като враг, отколкото като конкурент или партньор, показа допитване на института Pew от миналата седмица.

По данни на Gallup „отскачането“ при администрацията на Байдън показва, че нетното предимство на САЩ пред Китай е устойчиво.

Китай постигна краткосрочен ръст в относителните симпатии към него при управлението на Тръмп, но те попадат основно в категорията „слаби симпатии“. Положителното отношение към Китай е достигнало връхна точка през 2007 г., когато страната се появи на световната сцена, но нарасналото ѝ познаване не е повишило привлекателността ѝ, отбелязва Gallup.

В същото време лидерството на САЩ се е радвало на общо нетно одобрение при администрациите на Байдън и Обама в сравнение с неодобрение при Тръмп и последните две години от управлението на Буш, сочи докладът.

Но в битката за влияние в света и двете икономически суперсили са пострадали от тенденция на разочарование в една или друга форма през последните години.

Анализът на Gallup показва, че от 2017 г. насам повече страни не са одобрявали, отколкото са одобрявали управлението както на Китай, така и на САЩ, като изключение е 2021 г. Неодобрението е било най-голямо при администрацията на Тръмп и е достигнало връх от 48% през 2020 г.

Макар че този дял е намалял при администрацията на Байдън, той остава почти два пъти по-висок, отколкото в по-голямата част от администрацията на Обама, отбелязва Gallup.

„Тенденцията повече страни да изразяват отрицателно нетно одобрение към американското и китайското ръководство показва растяща липса на ентусиазъм към тези две световни сили“, коментира институтът.

САЩ са изгубили значителна част от относително благоприятното отношение в сравнение с Китай в страни като Русия и някои държави в Африка. От друга страна, те са постигнали ръст в някои страни, засегнати от нашествието в Украйна, като Полша и редица азиатски държави.

Макар че САЩ са повишили одобрението си сред страни в Югоизточна Азия като Филипините, повечето държави от региона е по-вероятно да симпатизират на Китай, а не на САЩ, ако бъдат принудени да избират страни, показа регионално допитване по-рано тази година.

Сред страните, определени като световни лидери в най-новия доклад на Gallup „Рейтинг на световните лидери“, Германия изпреварва както САЩ, така и Китай с одобрение от 46%. Третата по големина икономика в света е имала най-високи рейтинги на одобрение както в Европа, така и в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, ти май страдаш от сериозно нервно-психично-физиологично разстройство. Трябва да предприемеш сериозни медицински мерки, еднополовите мечти няма да ти разрешат проблема. Докато не ти се поправи чипа, не ни занимавай със себе си и мечтите ти. Бай бай към лудницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 1 седмица
Обича да се гаври и е в час по темата с еднополовите двойки, но пък се позиционира като вЕшист с техническо образУвание - що е то? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka защото вече се гавря с теб, а това не е добре добре. Не е хубаво да унижавам умственоизостанали съграждани... Спирам (за сега), че имам работа! По късно ще дойда да ти сипя и за вечеря! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, щоо? Защото си много велик ли? :):):) хахаха.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka :D:D тук беше момента да се направиш, че не си видял последния ми пост! :D:D но си талант.. паце! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, дриймс дриймс. Реалността е друга, събудете се вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka хоп и ти веднаха го изяде.... :D:D За теб беше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, айде пак се изссрааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
ааа не ве.. ще предпочете да живее в мизерна кочччина като русия (примерно), където някакъв милиционер дето е метър и пеесе да те праща за пушечно месо.... това не е за нормални и развити хора! Китай е същата работа... малко по лъскава тоалетна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 бъркаш полюса с бездънна черна дюпка засмукващa всичко по периферията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още