IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при бизнес имотите в САЩ ще е лош, но не и ужасяващ

Според над половината от участниците в ново проучване икономическите условия и по-високите лихвени проценти ще засегнат бизнесите им негативно

13:35 | 02.09.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Индустрията на бизнес имотите в САЩ се готви за сериозен спад – макар че положението можеше и да е по-лошо, показва ново проучване.

Според доклада – 2022 Trepp CRE Sentiment, “в някои части от икономиката най-тежките резултати ще бъдат избегнати“. Базираната в Ню Йорк компания за данни и анализи в индустрията Trepp е провела проучването между 13 юли и 1 август сред слушателите на подкаста ѝ, клиенти и читатели на блога ѝ, които са предимно имотни агенти, собственици на имоти и мениджъри в индустрията.

Избягването на тежкия изход, разбира се, не е точно положително послание, пише Business Insider. Индустрията прогнозира няколко проблема за следващата година. Като цяло, на въпроса за състоянието на пазарите на бизнес имотите, „повечето респонденти посочват, че насрещните ветрове изпреварват попътните“.

Докладът открива още, че над половината от анкетираните вярват, че икономическите условия и по-високите лихвени проценти ще засегнат бизнесите им негативно. А със съотношение от над 10 на 1 респондентите очакват просрочията при бизнес недвижимите имоти и обезпечените с ипотека на бизнес имот ценни книжа да нараснат през следващите шест месеца. Това би било обрат на цялостната тенденция на намаляващ процент на просрочие на обезпечени с бизнес имоти ценни книжа от 23% през последните 25 месеца, показва докладът.

„Не е изненадващо“, казва се в доклада, че „инфлацията, по-високите лихвени проценти и ограниченията върху веригата на доставки са най-големите макроикономически опасения в проучването“.

Сред другите открития на доклада са, че почти две трети от респондентите не вярват, че индексът S&P 500 ще спадне под 3200 пункта – ниво, което представлява най-мечият праг за някои анализатори. В момента показателят е на ниво от 3966,85 пункта.

Със съотношение от три към две анкетираните очакват Фед да не спре с увеличението на лихвите преди края на 2022 г.

Над половината от респондентите казват, че фундаментите на бизнес имотите ще бъдат малко по-лоши през следващите шест месеца, а само 6% казват, че условията ще бъдат „значително“ по-лоши.

Около три четвърти от участвалите в анкетата вярват, че нетните реални наеми ще спаднат, включително 25% смятат, че понижението ще е остро. В същото време според 70 на сто от анкетираните офисите са типа имоти, които ще отбележат най-големи проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още